Site icon podunavlje.info

Rezultati građanske ankete o budžetu za 2022. kovinske opštine

KOVIN, 26. oktobar 2021 – Nakon završenog procesa javnog anketiranja, koje je sprovedeno u periodu od 27. septembra do 10. oktobra 2021. godine, danas je objavljeno obaveštavanje o rezultatima rezultatima ankete – šta je to što Kovinci smatraju da bi trebalo da bude prioritet i da se kao takvo finansira iz opštinskog budžeta za narednu godinu.

Ukupno popunjenih anketa bilo je 1.693 (1.598 štampanih, ručno popunjenih i 95 preko veb sajta i fejsbuk stranice opštine Kovin). Dva projekta sa najvećim brojem glasova naći će se u budžetu za finansiranje u 2022. godini.

Red.
br.
Projekti Broj
glasova
%
1. Sređivanje letnjeg dvorišta OŠ „Jovan Jovanović Zmaj“ Kovin 1.310 77,37%
2. Asfaltiranje puteve na teritoriji opštine Kovin prema listi prioriteta 721 42,59%
3. Nastavak sanacije (pošlјunčavanje) atarskih puteva na teritoriji opštine Kovin 531 31,36%
4. Vodovod-zamena azbestcementnih cevi u ulici Karađorđeva i Groblјanska u Kovinu 206 12,17%
5. Sanacija krova ustanove „Centar za kulturu“ Kovin 200 11,81%

U prošlogodišnjoj anketi, navode organizatori i ovogodišnjeg izjašnjavanja građana, sakupljene su sve ideje, a neke od njih, kao što je sređivanje letnjeg dvorišta OŠ „Jovan Jovanović Zmaj“ i sanacija krova ustanove Centar za kulturu, našle su se na listi prioriteta sada.

I ove godine je učesnicima ankete omogućeno „da se raspišu“ i sugerišu svoje zamisli za pobolјšanje života u lokalnoj zajednici. I evo liste predloga, uz napomenu da su u nju uklјučene samo ideje za projekte koji ne izlaze iz okvira nadležnosti opštine, odnosno lokalne samouprave:

Prilagođena je i sprovedena anketa za učenike srednjih škola, Gimnazije i ekonomske škole „Branko Radičević“ i SSŠ „Vasa Pelagić“. Srednjoškolcima je data prilika da kažu šta bi oni voleli da se uredi/izgradi u njihovoj opštini, a ovo su njihove želјe:

–  da se završi izgradnja bazena i trim staza;

–  da se zakrpe sve rupe;

–  rešiti problem ulične rasvete u Krečanskoj ulici u Kovinu;

–  da se reši problem sa prevozom;

–  da se sa ulica sklone i udome napuštene životinje;

–  više istorijskih filmova na repertoaru  bioskopa Centra za kulturu.

Među idejama su i predlozi projekata koje lokalna samouprava ne može direktno i samostalno da realizuje, odnosno nisu u njenoj nadležnosti:

Trudićemo se da što više sprovodivih ideja iz ovogodišnje Javne ankete uklјučimo u realizaciju za narednu budžetsku godinu, jer glas građana je važna karika u kreiranju standarda za bolјi život svih stanovnika opštine Kovin, navode u zaključku saopštenja objavljenog ovim povodom, zahvaljujući se na saradnji, organizatori anketiranja iz Radna grupa za participativno budžetiranje Opštinske uprave Kovin.

Informacija i foto/ilustracija: Zvanična Internet prezentacija Opštine Kovin

 

Exit mobile version