Site icon podunavlje.info

HBIS Group Serbia peti u Srbiji po visini neto gubitka u 2020. godini

26. oktobar 2021 – Nedavno ste i na stranicama ovog portala mogli da pročitate da se HBIS Group Serbia plasirao među 100 najvećih kompanija u Jugoistočnoj Evropi po ostvarenom prihodu u 2020. Da prihod ne znači automatski i profit svedoči jedna druga „naj lista“, koju je prošle nedelje objavila Agencija za privredne registre Republike Srbije, a na kojoj je, na onom njenom delu gde su poređani gubitaši, HBIS na petom mestu sa iskazanim neto gubitkom od oko 6 milijardi dinara.

Prvo mesto drži Air Serbia, kompanija koja nakon što je godinu ranije profitabilno poslovala (plus je bio milijarda i 121 milion dinara), iskazuje najveći neto gubitak od svih privrednih društava, u iznosu većem od 9 milijardi dinara. Na kraju prošle godine Air Serbia beleži ukupan gubitak veći od dvadeset i jedne milijarde dinara.

Ne manje zanimljiva je i lista na kojoj su privredna društva prema ukupnom gubitku. EPS Distribucija je ubedljivo na prvom mestu sa iskazanim ukupnim gubitkom u iznosu veće od 192 milijarde dinara, što čini 10 posto svih gubitaka u srpskoj privredi.

Na ovoj neslavnoj listi je na trećem mestu Železara Smederevo u stečaju, koja je nasledila ogroman minus načinjen u periodu od odlaska Amerikanaca do dolaska kineskog partnera. Ova firma sa nula zaposlenih u 2020. beleži ukupan gubitak od oko 83 milijarde dinara, sa velikim šansama da se ove godine taj iznos dodatno uveća zbog kamata koje neminovno pristižu.

Exit mobile version