Site icon podunavlje.info

Radinac, Mihajlovac, Kolari i Malo Orašje prvaci Miholjskih susreta sela

LUGAVČINA, 25 .oktobar 2021 –  U Lugavčini je juče održana manifestacija „Miholјski susreti sela“, koja za svrhu ima afirmaciju sela u svim oblastima života, a na kojoj su proglašena najbolja smederevska sela u zavisnosti od broja stanovnika.

U kategoriji do hiljadu stanovnika, pobedničko selo sa najviše osvojenih poena je Malo Orašje, sa 115 bodova, drugo mesto je pripalo Lunjevcu,sa 105. A treće mesto zauzelo je selo Dobri Do, sa osvojenih 90 bodova.

U kategoriji od hiljadu do dve hiljade stanovnika. prvo mesto  sa najviše osvojenih poena, 150 bodova, pripalo je Kolarima. Drugo mesto u ovoj kategoriji dele Mala Krsna i Skobalј sa po 145 bodova, a treće mesto zauzelo je selo Udovice, koje je osvojilo  140 bodova.

U kategoriji od dve do tri hiljade stanovnika, prvo mesto sa najviše osvojenih poena pripalo je selu Mihajlovac sa osvojenih 190 bodova. Drugo mesto zauzelo je Vranovo sa 150, a treće je osvojilo selo Saraorci, sa 145 osvojenih bodova.

U kategoriji sela koja imaju više od tri hiljade stanovnika, prvo mesto osvojio je Radinac sa 175 bodova. Drugo mesto dele Lugavčina i Lipe sa po 170, a treće mesto je pripalo Osipaonici sa 155 bodova.

Komisijom koja je odlučivala o redosledu, na osnovu dostavljenih popunjenih upitnika, predsedavala je Jovana Lukić, članica gradskog Veća zadužena za resor polјoprivrede,   članovi su bili Milena Jovanović, koordinator udruženja žena i Bojan Lukić, pedagog narodne igre, a svim dobitnicima nagrade je uručila zamenica gradonačelnika Grada Smedereva Marija Marković Stavrić koja je i otvorila manifestaciju.

Inače,  na ulazu u salu Doma kulture u  Lugavčini goste su dočekale članice udruženja žena seoskih mesnih zajednica sa teritorije grada Smedereva. Vredne ruke domaćica su predstavile tradicionalna jela iz naših krajeva, a učestvovaala udruženja žena:  „Sveti Trifun“ iz Saraoraca, „Prelo“ iz Lugavčine, „Izvor“ iz Male Krsne, „Petrijevo“ iz Petrijeva, „Jabuka“ iz Udovica, „Lipe“ iz Lipa, „Kolarac“ iz Kolara, „Moravski biseri“ iz Osipaonice., „Sekcija žena Skobalј“ iz Skobalјa i „Radinčanka“ iz Radinca.

Koncert kulturno-umetničkih društava sela Smedereva započeo je pesmom „Oj devojko Smederevko“  u izvođenju tamburaškog orkestra „Moravska tambura“ iz Saraoraca, a u nastavku programa nastupila su  kulturno umetnička  društva: „ Ratko Matić Rale“ iz Saraoraca, „ Osmeh“ iz Udovica, „Vuk Karadžić“ iz Osipaonice, „ Kolarac“ iz Kolara, „Radinac“ iz Radinca, „ Velјko Dugošević“ iz Male Krsne i „ Žika Lazić“ iz Lugavčine.

Ova manifestacija imaće svoj nastavak u novembru u Vranovu i u decembru u Mihajlovcu.

 

Exit mobile version