Obnova tvrđave na Dunavu kod Kladova biće gotova do idućeg leta

Izvor: eu-za-turizam.rs, 25. oktobar 2021 – Posle uspešne obnove Golubačkog grada, Evropska unija je nastavila sa obnavljanjem utvrđenja na Dunavu. Na red je došla i tvrđava Fetislam u Kladovu čija je obnova počela u martu, a završetak radova se očekuje u julu sledeće godine.

Tursko utvrđenje iz šesnaestog veka dobija opet svoj pređašnji izgled, ali namena će biti promenjena. Vojnička fortifikacija će postati još jedan turistički dragulj Donjeg Podunavlja, a meštani Kladova opet će moći da uživaju na koncertima uz Dunav.

Prilikom posete građevinskih radova, Aleksandar Bec, vođa projekta #EUzaTebe – za kulturno nasleđe i turizam, kroz koji se odvija rekonstrukcija tvrđave, izjavio je – „Radovi na Fetislamu idu veoma dobro, uskoro ćemo završiti Varoš kapiju i lagume, a krajem meseca počeće i radovi na Letnjoj pozornici, dok se završetak svih radova očekuje u julu sledeće godine.“


Kladovljani se verovatno najviše raduju obnovi letnje pozornice koja je dugo bila glavno kulturno stecište Opštine. Međutim, koliki je ne samo kulturni već turistički a samim tim i ekonomski značaj , istakla je Nevenka Boldorac, šef kabinete predsednika Opštine Kladovo – „Mnogi od objekata koji su imali vojnu namenu, preobražavaju se u kulturne i umetničke prostore koji će služiti turizmu, ugostiteljstvu i u ostale svrhe budućim turistima i posetiocima ovog lokaliteta.“

Pored same rekonstrukcije, izvršena su i neophodna arheološka iskopavanja – „Tokom renoviranja istorijskih građevina, uvek ima iznenađenja, a mi smo imali sreću da pronađemo tursku kaldrmu iz osamnaestog veka, kojom ćemo još više zadržati autentičan izgled.“ Zaključio je Aleksandra Bec.

Srednjovekovna tvrđava Fetislam u Kladovu ponovo će biti atraktivna za brojne turiste kada se završi rekonstrukcija ulazne kapije, laguma, letnje pozornice i dve kule na obali Dunava. Radove sa 1,3 miliona evra finansira Evropska unija i Vlada Nemačke, a sprovodi GIZ kroz projekat #EUzaTebe – za kulturno nasleđe i turizam.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!