Dr Jovan Popov na tematskoj večeri „Motiv dvoboja u književnosti“

SMEDEREVO, 25. oktobar 2021 – „Motiv dvoboja u književnosti“ tema je programa koji će biti održan ovog ponedeljka u Centru za kulturu Smederevo. Tokom tematske večeri govoriće dr Jovan Popov, profesor na Filološkom fakultetu u Beogradu.

Zainteresovani će moći da čuju šta je to što čini dvoboj nezaobilaznim književnim motivom i kakva je uloga dvoboja u dobima u kojima su živeli stvaraoci čija  dela uklјučuju tretman dvoboja. U  određivanju bitnih momenata u evoluciji tog motiva moći ćemo da se bliže upoznamo sa načinom na koji je dvoboj integrisan u arhajski pogled na svet i u herojsku etiku koju možemo prepoznati u „Ilijadi“ , kao i sa specifičnostima odnosa prema dvoboju u narodnoj epici. U sklopu programa naći se i odgovori na pitanja o tome šta su bili sudski dvoboji, kakva je veza dvoboja i viteškog ideala i kodeksa u viteškim romanima, kako se pristupalo motivu dvoboja u renesansi, prevashodno u građenju lika Don Kihota, te kakav je bio uticaj dvoboja u milјeu francuske aristokratije u 17. veku. Moći ćemo da čujemo i ko su bili breteri u Rusiji i kakvo je bilo njihovo shvatanje časti, kao i šta nam o psihološkim mehanizmima koji navode junake u ruskoj književnosti da budu akteri dvoboja govore pisci kao što su Puškin, Turgenjev, Ljermontov, Čehov. Biće razmotreno i kako je problem (samo)poštovanja povezan sa razbuktavanjem težnje za dvobojem kod Dostojevskog, a profesor Popov napraviće osvrt i na originalni pogled na dvoboj koji je zapažen u stvaralaštvu Tomasa Mana.

Dr Jovan Popov diplomirao je, magistrirao i doktorirao na Katedri za opštu književnost i teoriju književnosti Filološkog fakulteta u Beogradu. Usavršavao se u Francuskoj. Na Filološkom fakultetu radio je kao asistent , a potom kao vanredni i redovni profesor. Od 1998. do 2008. godine predavao na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu, gde je učestvovao u osnivanju Odseka za komparativnu književnost. Sačinio je program za predmet „Moderna svetska proza“ koji predaje studentima dramaturgije i režije na Akademiji umetnosti u Novom Sadu. Bio je član redakcije književnih časopisa Polјa (1996-2000) i Letopis Matice srpske (2004-2012). Dobitnik je nagrada za knjigu godine (2006) i za prevod godine (2003) Društva književnika Vojvodine. Za knjigu Pojmovi, periodi, polemike (2020) dobio je nagradu “Nikolaj Timčenko”.

Autor je knjiga: „Oslobođeni čitalac. Ogledi o teoriji i praksi čitanja“, „Klasicistička poetika romana“, „Čitanje neizvesnosti. Ogledi iz komparatistike“, „Dvoboj kao knjževni motiv“, „Pojmovi, periodi, polemike.  O nekim nedoumicama nauke o književnosti“. Napisao je na desetine naučnih radova i ogleda.

Ulaz na tematsko veče koje počinje u 19 sati u Koncertnoj dvorani je slobodan.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!