Site icon podunavlje.info

Turistička organizacija opštine Kovin: Od proleća šajkama po Dunavu

KOVIN, 24. oktobar 2021 – U rukavac Dunava, poznatiji kao kovinski Dunavac, takom protekle nedelje je doplovila šajka, jedna od dve. Druga će biti završena do kraja godine. Šajke su izrađene na osnovu Projekta „Sagradiću šajku na kovinskom Dunavcu“, za koji je Turistička organizacija opštine Kovin aplicirala kod Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija i na osnovu toga dobila 5 miliona dinara, a ostatak potrebnih sredstava obezbedila je lokalna samouprava.

Šajke su bile laki i brzi drveni brodovi u 17. i 18. veku. Upotreblјavali su ih Srbi u Vojvodini, Mađari i Turci na Dunavu i Kozaci na Dnjepru. Manji brodovi su koristili vesla, a veći su bili jedrenjaci. Šajke su bile neobično okretne i kao takve idealne za patroliranje i brze prepade. Obično su imale naoružanu posadu koja je u zavisnosti od veličine šajke mogla da ima i do 30 lјudi. Bili su poznati kao šajkaši. Na vrhu šajke se obično nalazio top. Na prostorima Vojvodine prvi put su se počele da se upotreblјavaju za vreme turskih upada u Ugarsku, a u Austrijskom carstvu su se koristile sve do 19. veka.

Šajke iz Kovina će se koristiti u turističke svrhe za obilazak okolnih interesantnih lokacija. Lјubitelјi plovidbe Dunavom od proleća 2022. godine će moći da uživaju u vožnji i na trenutak se vrate u istoriju, jer su ove šajke verodostojne onima iz 17. i 18. veka, samo malo modernije opremlјene.

Informacija foto: Turistička organizacija opštine Kovin

 

Exit mobile version