Prodaja u prošlom veku započete, nikad završene zgrade u Miloja Đaka

24. oktobar 2021 – Republička direkcija za imovinu oglasila je prodaju građevinskog zemljišta u javnoj svojini u Ulici Vojvode Stepe u Smederevu površine 2773 m2, a na ovom zemljištu  se već nalazi stambena zgrada u izgradnji, kako se navodi u oglasu, „sa stepenom gotovosti 20 posto“.  Sve to po početnoj ceni od 30,7 miliona dinara ili, lakše za računanje, oko 260 hiljada evra.

Mada nije navedeno gde u Vojvode Stepe, po opisu a i po broju parcele, 6615/1 KO Smederevo, nema sumnje da je reč o zemljištu i trospratnoj zgradi sa 30 stanova, koji su bili namenjeni za oficire i policajce i mlade bračne parove, neposredno uz naselje Miloja Đaka. Gradnja je započeta pre više od 20 godina, objekat nikada nije završen, nije se odmaklo od tih 20 procenata, ako se složimo da je i toliko urađeno.

Investitor je bila Direkcija za obnovu zemlje, a izvođač Građevinsko preduzeće “Jugovo” iz Smedereva. Direkcija je prestala da postoji, “Jugovo” je otišlo u stečaj, zgrada nije imala građevinsku dozvolu, pa gradnja nije, sve i da je imao ko, mogla da bude nastavljena. Iako je inspekcija svojedobno naložila rušenje, ni ono nije moglo da se sprovede pošto je zahtev za legalizaciju podnet 2003. godine od strane preduzeća – koje je otišlo u stečaj.

Gradilište je napušteno 2000. godine, sve je poodavno zaraslo u korov, ostali su goli zidovi konstrukcije koji ruže ovaj deo grada. I jedna dizalica, koja je posle više godina uklonjena na mnogo puta ponovljene zahteve stanara zgrada u neposrednoj blizini u naselju Miloja Đaka, jer je bila pretnja da se sruši i napravi čudo.

E sad, kako se došlo do na početku navedene cene. U oglasu Direkcije za imovinu navodi se da je tržišna vrednost tih oko hiljadu i po kvadrata građevinskog zemljišta  i građevinskog objekta u izgradnji, koji vredi 64.740,08 dinara po kvadratu, pa je iznos umanjen za 80 posto, zbog stepena gotovosti objekta od 2 0posto, što je dalo, na kraju, ukupnu cenu od 30.677.644,62 dinara.

Prodaja će biti obavljena prikupljanjem pisanih ponuda, a poslednji rok za njihovo slanje je 22. novembar 2021. godine, pa da vidimo…

Foto: podunavlje.info©

Skorašnji članci

error: Content is protected !!