Site icon podunavlje.info

Krizni štab odlučio – uvode se kovid propusnice, čeka se odluka Vlade

20. oktobar 2021 –  Na današnjoj sednici Kriznog štaba odlučeno je da se u Srbiji uvedu kovid propusnice. Ove mere važiće od 23. oktobra u 22 časa, rekla je nakon sednice premijerka Ana Brnabić. Kovid propusnice biće potrebne u ugostiteljskom objektima isključivo posle 22 sata, precizirala je.

Kovid propusnice:

  1. Validna kovid propusnica sa kojom ćete moći da boravite u ugostiteljskom objektu nakon 22 sata je potvrda o primanju druge, odnosno treće doze vakcine. Za drugu – ona ne sme da bude starija od sedam meseci od primanja.  Tako da ako niste primili treću dozu sedam meseci posle druge, neće vam biti validan kovid sertifikat.
  2. Negativan PCR test ne stariji od 72 sata –  ako ne želite da se vakcinišite a ako želite da boravite u ugostiteljskom objektu nakon 22 sata.
  3. I negativan antigenski test može služiti kao prousnica ali on je validan samo 48 sati.
  4. Takođe će biti moguće da kovid propusnica bude i potvrda da ste preleželi kovid u prethodnih sedam meseci. „Nakon toga smatramo da nije bezbedno da boravite u ugostiteljskom objektu u to vreme“, rekla je Brnabić.

Ona je precizirala da je i za strance validan EU kovid sertifikat, kao i sertifikati drugih zemalja sa kojima Srbija ima potpisan sporazum.

Premijerka je precizirala i da ništa od ovog nije novo i da kada imate urađen test – vi već imate digitalni sertifikat i možete da ga pokažete ili u papirnom obliku ili putem mobilnog telefona.

Na ulazu će kovid redari skenirati QR kod i on će pokazati zeleno kada je validan i crveno ako nije validan.

O kovid propusnicama u Srbiji govori se već mesecima, odluka o ovom pitanju je više puta e odlagana, toliko da brojni stručnjaci smatraju da smo sa tim već zakasnili. Ipak, i od premijerke i od ministra zdravlja poslednjih dana moglo se čuti da se od kovid propusnica nije odustalo i da se njihovo rešenje finišira.

Svi državljani Srbije, podsećamo, još od 12. maja mogu da preuzmu Digitalni zeleni sertifikat, odnosno potvrdu o izvršenoj vakcinaciji protiv korona virusa i rezultatima različitih testiranja na kovid-19.

Digitalni zeleni sertifikat, pored ličnih podataka – imena, prezimena, JMBG-a, pola i broja pasoša, sadrži podatke da li je neko vakcinisan, broj primljenih doza, kao i datum primanja prve i druge doze.

Ovaj sertifikat sadrži i rezultate PCR, antigenskog i serološkog testa, a Digitalni zeleni sertifikat dobijaće i oni koji su u prethodnih šest meseci preležali preležali kovid-19, a posle toga se nisu vakcinisali.

Ovaj sertifikat moguće je preuzeti preko sajta eUprava.

Uz ovo i vest da je Kancelarija za informacion tehnologije i elektronsku upravu raspisala tender za izvođenje usluge izdavanja Digitalnog zelenog sertifikata, odnosno potvrde o vakcinaciji protiv COVID 19, na teritoriji čitave Srbije.

Kako je navedeno u oglasau, u početku je planirana instalacija 200 aplikacija pri čemu bi trebalo da svaka opština u Srbiji ima barem po jedan šalter za izdavanje Digitalnog zelenog sertifikata, a u planu je da se tokom narednog perioda broj šalterskih jedinica poveća na 500.

Ova usluga će obuhvatiti vizuelnu identifikaciju korisnika na osnovu važeće lične karte ili pasoša, zatim sprovođenje transakcije u namenskoj aplikaciji nakon čega će potvrda o vakcinaciji proitv koronavirusa i rezultatima testiranja biti odštampana na papiru A4 formata u crno-beloj štampi.

Ilustracija: pixabay.com

Exit mobile version