Tribina „Kultura straha“ u CZKS, gost-predavač Dr Jelena Đorđević

SMEDEREVO, 19 oktobar 2021 – U okviru obrazovnog programa Centra za kulturu Smederevo ovog utorka, u Koncertnoj dvorani, biće održana tribina „Kultura straha“. Ugledni predavač na Fakultetu političkih nauka u Beogradu, dr Jelena Đorđević, jedan od naših najistaknutijih istraživača koji u centar pažnje stavlјaju kulturološka pitanja, govoriće o tome šta kulturu straha čini „kulturnom dominantom“ savremene zapadne civilizacije i iskustva savremenog čoveka.

Sa njom će biti vođen razgovor o tome kakav je zapravo strah o kome se govori kada je reč o kulturi straha, da li je vezan za određeni objekat ili za emocionalnu klimu, kao i o kreativnoj i destruktivnoj strani straha. Problematika odnosa kulture i krize smisla, relacije straha i slobode, kao i slobode i poretka u svetlu značaja za obradu teme, naći će se u sklopu programa. Pitanje kulture straha i otvorenosti prostora za manipulaciju, kao i uloge kapitalističkih mehanizama u generisanju straha biće zastuplјeni u okviru tematske večeri.

Dr Jelena Đorđević diplomirala je i magistrirala na Filološkom fakultetu u Beogradu, a doktorirala na Fakultetu političkih nauka. Radila je kao profesor na Fakultetu za specijalnu edukaciju, a na Fakultetu političkih nauka izabrana je za redovnog profesora u oblasti Kulturologija. Bila je stipendista Fulbrajtove fondacije na Univerzitetu Mičigen u An Arboru, kao i stipendija American Association University Women na Jejl univerzitetu u SAD. Predavala je na Državnom univerzitetu Floride u Panama Sitiju. Bila je predavač u Beogradskoj otvorenoj školi, kao i Akademskoj otvorenoj mreži, učestvovala u realizaciji nastavnih programa u saradnji sa Univerzitetom u Londonu, Škola za Slovenske studije. Osnivač je i direktor Centra za studije kulture Fakulteta političkih nauka. Objavila je knjige Političke svetkovine i rituali, Studije kulture, Postkultura. Bila je priređivač 8 zbornika i tematskih blokova u časopisima (Kultura svaštojeda, Antropologija religije, Praznici, rituali i svetkovine, Rasizam, Studije kulture…). Objavila je više od 80 radova u nacionalnim i međunarodnim časopisima i zbornicima. Kao nastavnik uvela je nove oblasti u izučavanje kulture: bila je kreator i koordinator programa Studije religije, Mit, religija i politika, Antropologija religije (u Alternativnoj akademskoj mreži u saradnji sa Centrom za istraživanje religije).

Ulaz je slobodan, a početak tribine je zakazan za 19 časova.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!