Site icon podunavlje.info

Smederevo grad vina od davnina – šta i kako s tim nasleđem u 21. veku

SMEDEREVO, 19. oktobar 2020 –  „Vinsko nasleđe Smedereva“ bilo je tema zanimljivog panela na kome su sinoć učestvovali Dejan Radovanović, arheolog, direktor Regionalnog centra za zaštitu spomenika kulture, Snežana Cvetković, istoričarka umetnosti, muzejski savetnik u Muzeju u Smederevu, Radoslav Radojević, preduzetnik, vlasnik vinarije Plavinac, i Nataša Rašković, moderator, ispred organizatora Udruženja Pro.Tok21, a uključila se i za ovakvu vrstu događaja prilično brojna publika, pitanjima, ali i komentarima i predlozima.

Od dvoje prvopomenutih moglo se čuti više poznatih, ali i nekoliko novih činjenica kako i zašto je vino deo smederevske tradicije, od imperatora Proba, preko Obrenovića, Vinogradske zadruge krajem 19. veka, do Godomina i skorašnjih dana. O tim, novim vremenima što se vina i gajenja grožđa u smederevskom kraju tiče govorio je Radojević, navodeći mnogo problema s kojima se sadašnji vinari suočavaju, ali i perspektive koja ova privredna grana može da ponudi.

Za razliku od sličnih događanja ovo je imalo i više konstruktivnih predloga – šta i kako dalje. Možda najinteresantniji ticali su ponovnog oživljavanja vinskog podruma u Karađorđevoj ulici. Ovo s mnogih aspekata vredno zdanje, poslednji put u vlasništvu nekadašnjeg giganta, nesrećnog poljoprivrednog kombinata Godomin, sada već više od deceniju i po u stečaju, neumitno propada. Pod uslovom da su rešene sve imovinske peripetije, a čulo se da, izgleda, jesu, ovaj izuzetan spomenik vinarstva u Smederevu mogao bi, naravno uz nešto novca i više truda, da postane atrakcija kakvom malo koji grad može da se pohvali.

Sinoćni panel deo je istoimenog projekta koji sprovodi Udruženje Pro.Tok21, a više o ovoj temi, ako vas zanima, možete da saznate na tim povodom pokrenutom sajtu nasledje.rs.

Exit mobile version