Site icon podunavlje.info

Završen 52. Međunarodni festival poezije “Smederevska pesnička jesen”

SMEDEREVO, 15. oktobar 2021 – Uručivanjem nagrada, sinoć je završen 52. Međunarodni festival poezije “Smederevska pesnička jesen”. „Zlatni klјuč Smedereva“ dobio je ruski pesnik Vjačeslav Kuprijanov.

Pesnik, prozaista, esejista i prevodilac Vjačeslav Glebovič Kuprijanov, jedan od velemajstora ruskog slobodnog stiha rođen je 23. decembra 1939. u Novosibirsku, Rusija (tadašnjem SSSR-u). Interesovanje za poeziju ispolјio je vrlo rano, a kao jednu od prvih pročitanih knjiga pamti onu sa Puškinovim Srpskim pesmama.

– Na formiranje mladog stvaraoca uticao je izbor studija – prevodilački fakultet Moskovskog instituta stranih jezika, na kome je diplomirao 1967. Tokom školovanja bavio se prevodom, ali i pitanjima strukturne poetike. Pohađao je seminare akademika Kolmogorova koji se bavio analizom i sistematizacijom ruske poezije i njene klasične metrike – rekla je Vera Horvat, prevodilac poezije Kuprijanova.

Zahvalјujući na Nagradi Vjačelslav Kuprijanov je kazao:

– Neočekivana vest da sam nagrađen priznanjem „Zlatni klјuč Smedereva“ zatekla me je u periodu naše sveopšte situacije u kojoj se činilo da ništa prijatno i značajno ne bi moglo da se dogodi. Ali, Klјuč je zablistao sunčevim sjajem koji je odražavao i otvorio mi još jedna vrata ka sopstvenom stvaralačkom prostoru. Osvrnuo sam se na svoju svetlu prošlost i shvatio koliko duboko je povezana sa Srbijom. Još 70-ih godina pretplatio sam se na srpski časopis „Savremenik“ i pokušao da uporedim kako se uliva u zajedničku ćirilicu na našim jezicima. Već tada sam pokušao da dođem u Srbiju, ali su mi iskusni lјudi u Savezu književnika rekli da je dobijanje dozvole za Srbiju u tom trenutku, čak i u sastavu zvanične delegacije, teže od dobijanja dozvole za kapitalističku zemlјu, s obzirom da nije bilo potpuno politički jasno u koji tip zemalјa spada bivša Jugoslavija.

Podsećamo, „Zlatni klјučić“ pripao je Mirjani Bulatović. Nagrada “Zlatna struna”, po Konkursu, pripala je Ljilјani Gajović za neobjavlјenu knjigu pesama “S glavom ispod ruke”. Povelјa „Zlatko Krasni“, za prevodilaštvo dodelјena je Aleksandru Saši Petrovu. “Smederevski Orfej” zavičajnom pesnikinji Dunji Petković. Povelјa lista “Naš glas”, za doprinos zavičajnom pesništvu Želјku Đuriću.

Foto: Smederevska pesnička jesen

Exit mobile version