Site icon podunavlje.info

Počelo prijavljivanje privrednika za subvencije za novi model fiskalizacije

15. oktobar 2021 – Prijava privrednika za državnu finansijsku pomoć kako bi nabavili uređaje neophodne za novi model fiskalizacije počela je od ponoći na portalu e-Porezi i trajaće do 31. januara sledeće godine. Vlada je odlučila da svim obveznicima fiskalizacije po prodajnom mestu bude dato 100 evra i u tom prodajnom mestu još 100 evra za svaku kasu.

Na sajtu Poreske uprave www.purs.gov.rs objavlјen je detalјan program finansijske podrške obveznicima fiskalizacije sa primerima i objašnjenjima pojedinih pojmova u vezi sa uvođenjem novog modela fiskalizacije. ⁣
Pojašnjeno je ko ima i na koji način može ostvariti pravo na korišćenje finansijske podrške, kao i kakve su im obaveze odnosno predstavlјen je postupak realizacije programa. ⁣
Novi model fiskalizacije podrazumeva korišćenje elektronskog fiskalnog uređaja, putem kojeg će obveznik fiskalizacije u trenutku prometa na malo, uključujući i primljeni avans za budući promet na malo, izdavati fiskalni račun sa QR kodom. Elektronski fiskalni uređaj osim kase, može da bude i računar, tablet, mobilni telefon. QR kod na svakom računu podrazumeva da kupci proizvoda, odnosno korisnici usluga, mogu da provere da li je njihov račun izdat u skladu sa zakonom.

Svaki fiskalni uređaj će se sastojati od elemenata čiju upotrebu mora da odobri Poreska uprava. Ti elementi su procesor fiskalnih računa i elektronski sistem za izdavanje fiskalnih računa. Obvezniku fiskalizacije ostavljena je mogućnost da, ukoliko ima kapaciteta, samostalno razvija i implementira uređaj za potrebe svog poslovanja, koji Poreska uprava odobrava pre početka korišćenja.

Novi model podrazumeva i korišćenje digitalnih sertifikata i bezbednosnog elementa, kao i pojednostavljeni postupak sertifikacije fiskalnih uređaja.

Exit mobile version