Fabrika za proizvodnju specijalne opreme „Goša“ ide u stečaj

14. oktobar 2021 – Skupština akcionara Fabrike za proizvodnju specijalne opreme (FSO) „Goša“ donela je jednoglasnu odluku o podnošenju predloga za pokretanje stečajnog postupka. Ovaj potez je u skladu sa Unapred pripremljenim planom reorganizacije (UPPR), navodi se u tekstu odluke, a prenosi danas portal novaekonomija.rs.

Fabrika se nalazi u mestu Simićevo, na oko 30 kilometara od Smederevske Palanke, a na kraju 2020. godine imala je 137 zaposlenih.

FSO „Goša“ je pre deset godina bila najveći izvoznik među mali i srednjim preduzećima, kako je Nova ekonomija već pisala. Pre deset godina, Agencija za strana ulaganja i promociju izvoza (SIEPA) dodelila je „Goši“  priznanje za najvećeg izvoznika među malim i srednjim preduzećima.

Fabrika je 2004. godine privatizovana, a kupac je bilo preduzeće IG Group iz Beograda koje i danas poseduje 79 odsto ukupnih akcija društva.

U revizorskom izveštaju za 2020. godinu se navodi da akcionarsko društvo ima više sudskih i radnih sporova za koje nije rezervisalo moguće troškove koji će nastati u budućem periodu.

U periodu pandemije fabrika je radila sa trećinom proizvodnih kapaciteta i nije prekidala rad, ali je došlo do smanjenja broja radnika, a proizvodni proces se odvijao u veoma otežanim uslovima, navodi se u izveštaju revizora.

Foto: privatna arhiva, FB Gosa F.S.O.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!