„Jednake mogućnosti“ – program Centra za samostalni život OSI Srbije

SMEDEREVO, 12. oktobar 2021 – Nepristupačnost, nedovolјna razvijenost i neadekvatnost usluga socijalne zaštite na nivou lokalne zajednice, nezaposlenost, teškoće u procesu obrazovanja, ostvarivanju prava i usluga iz oblasti zdravstvene zaštite, samo su neki od problema  sa kojima se osobe sa invaliditetom susreću u  sredinama u kojima žive.

„Jednake mogućnosti“ naziv je programa koji sprovodi Centar za samostalni život osoba sa invaliditetom Srbije u partnerstvu sa lokalnim Centrima za samostalni život osoba sa invaliditetom iz Smedereva, Trstenika, Leskovca i Kragujevca.

„Cilј programa je podsticanje društvene svesti o značaju jednakosti i poštovanja različitosti  radi smanjenja opšteg nivoa diskriminacije, kroz unapređivanje stavova prema osobama sa invaliditetom kao aktivnim i ravnopravnim članovima društva. Program se realizuje kroz aktivnosti koje obuhvataju sprovođenje analize stanja u oblasti zaštite osoba  sa invaliditetom od diskriminacije sa aspekta pristupačnosti na lokalnom nivou, fokus grupe i javne debate, edukacije u cilјu osnaživanja kapaciteta javnih i stručnih radnika radi sprečavanja diskriminacije osoba sa invaliditetom, organizovanje javnih događaja u cilјu promovisanja lјudskih prava osoba sa invaliditetom, kao i načela jednakosti i ravnopravnosti na nivou lokalnih zajednica”, objašnjava Radivoje Rale Damjanović, prvi čovek Centra za samostalni život osoba sa invaliditetom Smedereva.

Program se realizuje uz finansijsku podršku Ministarstva za lјudska i manjinska prava i društveni dijalog Republike Srbije, u okviru konkursa “Sprovođenje antidiskriminacionih politika u Republici Srbiji za 2021. godinu”, a predviđeno je da sprovođenje programa traje do 31. marta 2022. godine.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!