Smederevska pesnička jesen: Izložba „Artikviteti“ i „Smederevski Orfej“

SMEDEREVO, 11 oktobar 2021 – Sutra, u utorak 12. oktobra, u 19 časova, u holu smederevskog Centra za kulturu, u programu „Naučite pjesan“ biće otvorena izložba vizuelnih pesama „Artikviteti“ Popa D. Đurđeva.

Pola sata kasnije, u Velikoj dvorani u programu „Pevam Smederevo“ – zavičajna pesnička baštin biće predstavlјen smederevski pesnik Boško Đorđević koji više nije sa nama. „Smederevski Orfej“, nagrada po Konkursu pripala je zavičajnom autoru Dunji Petković.

– “Smederevski Orfej” jedna je od najstarijih nagrada koja je ustanovlјena na prvom Festivali, još 1970. godine. Važna je za naš grad jer se dodelјuje zavičajnim pesnicima. Postalo je merilo pesničkog ugleda. Od četiri pesme koje su ušle u najuži krug za nagradu, jednoglasnom odlukom žirija “Smederevski Orfej” dobila je Dunja Petković, za pesmu “Nagoveštaj”.  Ova pesma se nametnula svojom  filozofskom jednostavnošću, misaonom, jezičkom i stilskom svedenošću, što se dopalo svim članovima žirija. Pesnikinja ističe nagoveštaj neke slobode koja se može sagledati u punom doživlјaju prirode i prirodnih elemenata – rekla je Aleksandra Ljubisavlјević, urednica programa “Smedrevski Orfej”.

Pet najuspešnijih autora sa Konkursa „Tomislav Stevanović“, za najbolјu pesmu o Smederevu pročitaće svoje stihove. To su Dejana Petrović, Jovana Simić, Mira Cvetković, Miroslav Mišel Boltres i Una Perazić. Ovu nagrada pripašće autoru pesme koja dobije najviše glasova publike na Festivalu.

– Ova nagrada dodelјuje se od 2018. godine za pesmu o Dunavu, a dobijali su je gosti Festivala. Do sada su je dobili Miroslav Bjelik i Mihael Špajer. Od ove godine rešili smo da promenimo koncept, pa se dodelјuje za najlepšu pesmu o Smederevu. Prvi put ove godine raspisan je Konkurs, prijavilo se 40 autora, sa 53 pesme. U prvoj etapi, žiri je odabrao 23 pesme koje su objavlјene na zvaničnoj fejsbuk stranici “Smederevske pesničke jeseni”. Publika je mogla onlajn da glasa. Posle mesec dana glasanja, pet autora koji dobili su najviše glasova ušli su u najuži izbor za nagradu – istakla je Marina Milenković, urednica programa “Tomislav Stevanović.

Sve nagrade biće uručene na završnoj večeri “Smederevske pesničke jeseni”, 14. oktobra.

 

Skorašnji članci

error: Content is protected !!