Da li su vam narušena radna prava i šta možete da učinite da to ispravite

10. oktobar 2021 –  Centar za politike emancipacije pokrenuo je sajt radnaprava.rs. Pravni tim ove organizacije sastavio je upitnik koji sadrži najčešće povrede radnih prava i jednostavnim popunjavanjem svi zainteresovani mogu da saznaju da li su njihova prava prekršena na radnom mestu, a dobiće i uputstva kako i kome da se obrate za pomoć i podršku, a i Centar je registrovan kao davalac besplatne pravne pomoći.

„Sajt na kome se nalazite služi tome da pomogne svima onima koji žele da provere da li im se poštuju radna prava. Na radnom mestu od početka smo upoznati sa onim što su naše OBAVEZE, dok se često dešava da nismo dovoljno upućeni u ono što su naša RADNA PRAVA“ – stoji na uvodnom ekranu i umnogome objašnjava razlog za njegovo pokretanje.

Obavljate li posao bez ugovora o radu? Da li vam poslodavac isplaćuje naknadu za prekovremeni rad? Traje li vaš prekovremeni rad duže od osam sati nedeljno? Imate li u firmi u kojoj radite osnovan sindikat?Omogućava li vam poslodavac korišćenje godišnjeg odmora? Da li vas je poslodavac prijavio na obavezno socijalno osiguranje? Da li vam poslodavac redovno isplaćuje naknadu za troškove prevoza do i od mesta rada? Ovo su neka od ukupno 22 pitanja iz upitnika koji je na novom sajtu postavio Centar za politike emancipacije. Cilj je, kako navode u obrazloženju, da se građanima omogući da provere da li su im prekršena radna prava, a pravni tim ovog centra će im dati i uputstva kome da se obrate za pomoć u slučaju kršenja tih prava.

Sajt je, kako objašnjavaju autori, napravljen u formi upitnika, sa pitanjima kojo je napravio pravni deo tima, a koja se upravo tiču najčešćih kršenja radnih prava na koja se nailazi u praksi. Na pitanja se odgovara sa da ili ne, a nakon što odgovorite na sva pitanja dobijete odgovor po kojim osnovama postoji indicija da su vam radna prava prekršena. Posle popunjavanja upitnika dobija se uputstvo za eventualne dalje korake. Centar je, kako je rečeno, i sam registrovan kao davalac besplatne pravne pomoći, a pored toga sajt upućuje na kontakte u sindikatima, kao i obraćanje inspekciji rada i drugim institucijama koje mogu da budu od pomoći.

Iz Centra podsećaju  da je društvo u kojem živimo obeleženo ekstremnim nejednakostima, siromaštvom i potpunom obespravljenošću radnika, pa ovo vide kao jedan od načina da se to, ako ne prevaziđe, makar ublaži. Jer, izmene radnog zakonodavstva prethodnih decenija su drastično suzile prava zaposlenih. Nesigurni oblici zaposlenja i sveprisutni strah od gubitka posla otežavaju organizovanje na radnom mestu i borbu za bolje uslove života i rada. U Srbiji većina zaposlenih prima platu koja ne zadovoljava ni minimalne potrebe. Sa današnjim zaradama se jedva preživljava, navode iz CPE, pa ovaj vid besplatne pomoći može da bude od koristi onima koji su se našli u toj nemaloj grupaciji.

 

 

 

Skorašnji članci

error: Content is protected !!