Smederevska Skupština usvojila drugi rebalans ovogodišnjeg budžeta

SMEDEREVO, 8. oktobar 2021 –  Odbornici Skupštine grada Smedereva usvojili su na današnjoj sednici drugi rebalans budžeta u ovoj godini, pa se tako prihodi i primanja budžeta Grada procenjuju na ukupan od tri milijarde 871 milion 620 hiljada 358 dinara.

Pored rasprave o rebalansiranom budžetu, tokom koje su se mogli  čuti različiti stavovi skupštinske većine i opozicije, dosta polemike su izazvali predlozi akata u vezi sa realizacijom javno-privatnog partnerstva za finansiranje, projektovanje, rekonstrukciju, odnosno rehabilitaciju i održavanje lokalne putne infrastrukture i popločavanje/rekonstrukciju trgova i drugih javnih površina, sve sa pratećim mobilijarom u gradu Smederevu, sa javnim plaćanjem.

Projektovana vrednost ugovora, čiji je rok za realizaciju 15 godina, iznosi oko 3,9 milijardi dinara, kako se moglo čuti od jednoh od izvestilaca. Podeljen je na dve faze, izgradnju, koja traje tri godine i drugu fazu „operacije“ u narednih dvanaest godina. Izvršilac posla, kao partner u ovom ugovoru, trebalo bi godišnje da dobije dva miliona 311 hiljada evra bez PDV-a, po srednjem kursu NBS, na današnji dan bilo bi to godišnje opterećenje budžeta oko 273 miliona dinara bez PDV-a, ili sa porezom 327 miliona dinara. Izvestilac je podsetio da je rebalansom budžeta  za organizaciju saobraćaja i putne infrastrukture planirano 330 miliona dinara. Po njemu ovaj iznos ne ugrožava likvidnost budžeta, napomenuvši da ne predstavlja rizik za finansiranje, a objasnio je i da je mesečno ostvarenje budžeta u ovoj godini oko 320 miliona dinara. Izdatak po pomenutom ugovoru za tu namenu je 23 miliona dinara mesečno, pa je zaključio da budžet može efikasno da servisira obaveze po ovom dokumentu. Za tri godine, obaveza partnera je da izvrši rekonstrukciju, revitalizaciju svih ulica koje su predložene ugovorom, a to je po rečima izvestioca oko 300 ulica na teritoriji grada Smedereva i oko 100 ulica u seoskim sredinama.

Opozicija je kritikovala ovakav predlog, najviše zbog dužine trajanja ugovora, predviđa period od 15 godina, ali je, pored ostalih zamerki, izražena i bojazan zbog mogućih problema oko nerešenih imovinsko pravnih odnosa, koji prema njihovom mišljenju u jednom trenutku mogu da budu smetnja za realizaciju ovog projekta.

Na dnevnom redu današnje sednice našao se i Predlog odluke o pristupanju izradi Plana razvoja grada Smedereva za period 2022 – 2029. godine, a odbornici su raspravljali i o predlozima odluka o dopunama odluka iz oblasti komunalnih delatnosti, o izmenama odluka o osnivanju javnih preduzeća čiji je osnivač Grad Smederevo, kao i o predloženim zaključcima kojima se pokreću postupci za pribavljanje nepokretnosti u javnu svojinu Grada Smedereva za izgradnju kružne raskrsnice na Kolarskom putu i raskrsnici.

Takođe, pored informacije o finansijskim izveštajima sa izveštajima ovlašćenog revizora i izveštajima o stepenu realizacije programa poslovanja u 2020. javnih preduzeća čiji je osnivač Grad Smederevo, bilo je reči i o usklađenosti njihovih aktivnosti u prvom polugodištu ove godine. Odbornici su razmatrali i i predloge za davanje saglasnosti na izmene i dopune poslovanja u ovoj godini, kako javnih preduzeća tako i ustanova čiji je osnivač Grad.

Na dnevnom redu, kao dopuna, našlo se rešenje o imenovanju v.d. direktora JP Urbanizam Smederevo, a to je Slobodan Jevtić umesto Nenada Uroševića, koji je podneo ostavku, kao i Odluka o izmenama i dopunama Odluke o organizaciji Gradske uprave Smedereva.

Skupština je na današnjem zasedanju, pomenimo i to, upoznata sa ostavkom koju je na mesto odbornika podneo Slobodan Stanić iz Drugovca, član SNS-a, a pošto je set tačaka o javnim preduzećima usvojen relativno brzo, zasedanje je završeno pre 17 sati.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!