Od jutros tople probe – hoće li grejanje ove sezone biti skuplje?

SMEDEREVO, 7. oktobar 2021 – Danas su na daljinskom sistemu grejanja u Smederevu zvanično počele tople probe.

„Od 1. oktobra otpočele su funkcionalne, takozvane hladne probe i u tom periodu smo punili sistem, razgrevali gorivo, kako bismo nesmetano pokrenuli postrojenja i to smo jutros i učinili, s obzirom na ovo zahlađenje, a od sutra će tople probe, zbog sve dužeg grejnog dana, polako prerasti u zvaničnu grejnu sezonu, koja, da podsetim, kreće od 15. oktobra“, izjavio je za Podunavlje.info Vladimir Kulagić, direktor u Javnom preduzeću Grejanje Smederevo.

“Na osnovu Odluke o snabdevanju grada toplotnom energijom, u ovo vreme, od  1. do 15. oktobra, u obavezi smo da otpočnemo sa proizvodnjom i distribucijom toplote, ukoliko vremenski uslovi to zahtevaju, iako grejna sezona zvanično počinje 15-og. Ove godine će, najverovatnije, krenuti od 8. oktobra, uz neke sitnije nedostatke koji se ponavljaju svake godine – poneko curenje, odzračivanje, curenje… Korisnici su dobro upoznati sa procedurama i upućuju reklamacije, na osnovu kojih se interveniše i u kratkom roku otklanjaju nedostaci. To je uhodavanje sistema, koje traje od deset do petnaest dana.”

U kakvom je stanju kompletan sistem, imajući u vidu kompleksnost 14 kotlarnica?   

“Mi smo ovog leta ispunili usvojeni Plan remontnih aktivnosti i pripremili sistem da radi bezbedno, pouzdano i sigurno, te da možemo bez ikakvih smetnji da proizvodimo i distribuiramo toplotnu energiju krajnjim potrošačima.  Dešavaju se sitniji kvarovi, ali to uspešno i u veoma kratkom roku otklanja naša služba održavanja zajedno sa rukovaocima, kako bi isporuka mogla nesmetano da se odvija. Danas su sve kotlarnice startovale, imali smo samo dve podstanice koje zbog sitnijih tehničkih problema nisu mogle da se pokrenu, konkretno u Karađorđevoj 39 – 41, zbog završetka radova na ugradnji  novog izmenjivača toplote, i druga u naselju Miloje đak zbog zamene cirkulacione pumpe.”

Koliko će ovih dana, u režimu toplih proba, trajati grejanje, s obzirom na hladnije vreme?

“Naravno da će to zavisiti od vremenskih uslova. Ako se ostvari trenutna petodnevna prognoza RHMZ-a, najverovatnije ćemo imati vrlo male prekide tokom narednih dana,  koje ćemo koristiti da bismo doradili nešto što utvrdimo kao nedostatak. Lično mislim da će korisnici biti zadovoljni.

Koje su trenutne zalihe mazuta i kakva je situacija sa cenom energenata?

“Veoma kompleksno pitanje. Do početka grejne sezone uspeli smo da nabavimo 350 tona mazuta i to je na nivou od oko deset odsto ukupne potrošnje. Kotlarnice koje koriste gas nastaviće i dalje da koriste prirodni gas, a što se tiče mazuta… Kao što je poznato, nastupila je velika energetska kriza u  Evropi.  Naravno mi nismo mimo sveta, to će verovatno da se odrazi i na našu privredu. Cena gasa bi trebalo da ostane ista, imamo ugovore koji to garantuju, ali je cena nafte, odnosno mazuta, poprilično promenjena u odnosu na 1. septembar kada je rađena poslednja kalkulacija cena i to je nešto sa čime moramo da se suočimo ove sezone i moramo da rešavamo sa našim osnivačem kako bismo uspeli da obezbedimo kontinuirano snabdevanje naših korisnika toplotnom energijom.”

Da li to pretpostavlja mogućnost korekcije cene grejanja?

“Postoji trend rasta cene nafte na svetskom tržištu i to se vrtoglavo ubrzalo od pre četiri nedelje, tako da je cena mazuta koja je ušla u kalkulaciju 1. septembra 2021. godine, promenjena za više od 15%, što je velika razlika i u skladu sa tim tražimo načine i rešenja kako da se taj skok što manje odrazi na  cenu grejanja. Pri tome biće promenjena i cena struje za privredu (mi pripadamo privredi), a najveći udeo u ceni jesu energenti – mazut, prirodni gas i struja. Važno je da imamo dovoljno mazuta za oktobar i početak novembra (za 4 do 6 nedelja rada), u stalnim smo kontaktima sa nadležnim ministarstvom i sa Poslovnim udruženjem Toplana Srbije i radimo na tome da se trenutna situacija što manje odrazi na cenu krajnjim korisnicima.

Vi ste podneli osnivaču predlog korekcije cene grejanja…

“Mi smo u zakonskoj obavezi da do 1. septembra svake godine lokalnoj samoupravi podnesemo Zahtev za odobrenje cene toplotne energije i mi to činimo redovno. Primera radi lokalna samouprava je u prethodne dve godine odbila naš zahtev za odobrenje cene. Naš predlog ove godine je bio između dva i dva i po posto povećanja. To su minimalna pomeranja, oko 2,2 dinara po kvadratu, pa bi tako prosečan stan od 55 kvadrata imao mesečno za 121 dinar veću cenu od sadašnje. Takav zahtev je predat krajem avgusta u zakonskom roku. Od tada do danas su se desili ogromni poremećaji na svetskom energetskom tržištu, cene su otišle ‘u nebo’ kako se kaže, pa je mazut sa 58,22 dinara poskupeo na 70 dinara po kilogramu, dakle za 15-20% više. To su ogromni poremećaji kada je kalkulacija cene u pitanju. Ne smem ni da pomislim o tome  koja bi cena bila sa tom kalkulacijom prema našim krajnjim kupcima. Jednostavno, sada tražimo rešenje da bude minimalnih promena I oslanjamo se na osnivača.”

U nadležnosti JP Grejanje Smederevo je 12 kotlarnica na mazut i 2 na gas…

“U ovom trenutku se radovi izvode na konverziji kotlarnice na Senjaku, koja je kapaciteta dva megavata i koja godišnje  troši između 120 i 150 tona mazuta, a sada prelazi na prirodni gas, što je sa stanovišta ekologije, svakako povoljnije rešenje.  Radovi bi trebalo da budu završeni u narednih 50 do 60 dana”, rekao je u razgovoru za Podunavlje.info Vladimir Kulagć, direktor u JP Grejanje Smederevo.

 

Skorašnji članci

error: Content is protected !!