Obustavljena plovidba između Kostolca i Golupca zbog jakih udara vetra

7. oktobar 2021 – Udari vetra, koji su ovih dana na nekim mestima na Dunavu dostizali brzinu od 110 kilometara na sat, uslovili su da se između Kostolca i Golupca obustavi plovidba. Zbog toga su svi brodovi, koji su se zatekli na tom delu Dunava, zbog bezbednosti usidreni.

Prilikom udara vetra između 12 i 15 metara u sekundi izdaje se upozorenje, a kada je to više 15 metara u sekundi, što je 55 kilometara na sat, izdaje se saopštenje brodarstvu i obustavlja plovidba za sve učesnike.

Danas i sutra u košavskom području duvaće jak i olujni istočni i jugoistočni vetar, koji će na jugu Banata povremeno dostizati udare orkanske jačine, preko 28 metara u sekundi, što je više od 100 kilometara na čas, objavio je danas upozorenje Republkički hidro meteorološki zavod.

„Prilikom jakih udara može doći do kidanja priveznih užadi kojima su barže spojene, naročito u velikim konvojima može da dođe do rasturanja konvoja, do zapljuskivanja barži, da uđe voda u teretni prostor i da dođe do potapanja barži. Jaki udari vetra mogu da dovedu do kidanja poklopaca na baržama koji su po nekoliko tona teški“, objasnio je jutro, gostujući na RTS-u, Milan Nikolić, šef beogradske Lučke kapetanije.

Uz sve ovo, na Savi i na Dunavu nizvodno od Slankamena vodostaji će se narednih dana kretati ispod i oko niskih plovidbenih nivoa, objavio je RHMZ.

Foto/ilustracija: N. Pavlović za podunavlje.info©

Skorašnji članci

error: Content is protected !!