Modeli brodova sa Dunava Zlatka Pajića od danas u Muzeju u Smederevu

SMEDEREVO, 5. oktobar 2021 – Muzej u Smederevu novom izložbom obeležava 500 godina od prvog pominjanja brodogradilišta u Smederevu i 30 godina rada smederevskog brodomodelara Zlatka Pajića.

Poslednjih 10 godina Zlatko Pajić je radio isklјučivo na modelima koji su obeležili plovidbu Dunavom u poslednjih pet vekova. Tom projektu je značajno doprineo i podatak da se brodogradilište u Smederevu pominje još u početku 16 veka, kao carsko brodogradilište. Nošena vetrovima istorije, brodogradnja u Smederevu je sve vreme bila ravna najmodernijim brodogradilištima tog vremena u celoj Evropi. Takav spektar različitih plovila je beskonačni izvor za stvaraoce koji žele da sačuvaju taj segment naše istorije, te da ga ovekoveče u modelima brodova.

Zlatko Pajić se bavi brodomodelarstvom od 1991. godine. Velikom izložbom, koja je realizovana u muzeju u Smederevu, 2013. godine, zaokružen je prvi ciklus stvaralaštva sa više od 30 eksponata. Tom prilikom prikazani su istorijski važni modeli jedrenjaka koji su obeležili epohu plovidbe na jedra, svetskim morima i okeanima. To su bili: Dubrovačka nava i kotorska galija,trabakul, Santa Maria, Bounty, Gorch Fock,Mayflower.

Od danas će pred posetiocima Muzeja biti: četvrt šajka,  polu šajka, cela šajka, dunavska patrolna šajka, dupla šajka, galije, birema, dunavski čamac, ribarska gemija, brik Srbija 1 i 2, “ulmska kutija”, topovnjač, kao diroma brodskog topa.

Pojedini izloženi modeli brodova mogu se videti samo u Beču, i sada i u Smederevu. a tu je i model broda, briga Srbija, koji je unikat.

Zlatko Pajić, paralelno sa radom na modelima, radi i na projektu četvrt šajke u razmeri 1:1,koja bi uskoro trebala da zaplovi u svom punom sjaju.

Svečano otvaranje izložbe biće održano u prvoj sali Muzeja u Smederevu ovog utorak 5. oktobra u 19 časova.

Izložba će pred posetiocima biti do 31. oktobra, a ulaz je slobodan.

Foto: Muzej u Smederevu

Skorašnji članci

error: Content is protected !!