Site icon podunavlje.info

Krizni štab – Bez novih mera, odbijeni predlozi medicinskog dela

5. oktobar 2021 – Na današnjoj sednici Kriznog štaba, na kojoj je razmatrano eventualno uvođenje novih mera u borbi protiv koronavirusa, oko toga se, očigledno, nisu složili njegov medicinski i onaj drugi političko-ekonomski deo ovog tela.

Nakon sednice javnosti se obratila premijerka Ana Brnabić.

„Epidemiološka situacija je nešto bolja juče i danas, iako su toliko velike da to ne izgleda tako. Prošle nedelje u ovo vreme smo imali najgori dan od 8.500 zaraženih, što govori da deluje da brojevi stagniraju i padaju. Ono što je pozitivno je što se smanjuje razlika između hospitalizovanih i otpuštenih sa lečenja“, rekla je premijerka Brnabić i dodala:

„Medicinski deo Kriznog štaba tražio je kao što ste znali da usvojimo mnogo restriktivne mere, a trenutne mere su maske u zatvorenim prostorima i na otvorenom gde nije moguće držati distancu. Ovaj deo štaba zahtevao je da najmanje 10 dana imamo mere zabrane javnog okupljanja iznad pet osoba, skraćenje radnog vremena do 17 sati za one objekte koji nisu esencijalni“, kazala je Brnabić.

Medicinski deo kriznog štaba je istakao da je i dalje najvažnija masovna imunizacija stanovništva i da treba da dostigne stopa od 80 odsto vakcinisane populacije uz obaveznu vakcinaciju zdravstvenih radnika i javnih službi.

Nacionalno telo za imunizaciju u ovom trenutku još nije donelo konačan stav o tome da li se smanjuje period od poslednje vakcine na pet meseci, ali će zasedati ponovo sledeće nedelje, kada će javnost biti obaveštena.

U Srbiji je u poslednja 24 sata potvrđeno 7.190 novih slučajeva koronavirusa, među 23.903 testiranih uzoraka. Od posledica koronavirusa preminula je još 51 osoba. Na bolničkom lečenju nalazi se 6.519 pacijenata od kojih je 269 na respiratorima.

Foto/ilustracija: pixabay.com

Exit mobile version