Site icon podunavlje.info

Tribina „Film i rat“ – gost Petar Jončić, istoričar umetnosti, filmolog

SMEDEREVO, 5. oktobar 2021 – U smederevskom Centru za kulturu ovog utorka, u Koncertnoj dvorani, biće održana tribina „Film i rat“, a gost je mr Petar Jončić, istoričar umetnosti, filmolog, filmski kritičar.

Tokom programa će biti razmotreni propagandno delovanje filma i uloga kinematografije kao umetničkog oružja u borbi protiv neprijatelјa, kao i povezanost filma sa konceptom etiketiranja neprijatelјa. Biće napravlјen osvrt na filmsku propagandu Trećeg rajha, kao i na tretman fašista, nacista i njihovih saradnika u filmu, od strane saveznika i u jugoslovenskoj kinematografiji. Osim toga, pažnja će biti posvećena kritici totalitarizma i upozorenjima na opasnosti koje on donosi. Tematizacija odnosa filma i rata obuhvatiće i pitanje dodira ratnog filma ili filma koji se bavi iskustvom totalitarizma, terora, tlačenja i nasilјa sa hororom. U razgovoru sa gostom biće osvetlјeno i problemsko polјe u kome se uspostavlјa relacija filmskog stvaralaštva i pitanja istorijske tačnosti. (Komične) predstave firera, odnos nacista prema umetnosti, problem kvalitetne osmišlјenosti likova i zanimlјivosti iz istorije filma koje su vezane za temu, naći će se u sklopu programa.

Petar Jončić je diplomirao Istoriju umetnosti na Filozofskom fakultetu u Beogradu, a magistarske studije filma i medija završio na Fakultetu dramskih umetnosti. Tekstove i intervjue pisao je za  Dnevni Telegraf, a filmske kritike i eseje o umetnosti u Književnom listu, Reči, Domusu, Zlatnoj gredi, Evropi, časopisu OK, 3+4, TFT-u i drugim časopisima, dok je iste vodio na Radio Beogradu 3.

Objavio je knjige „Filmski jezik Želimira Žilnika“ (nagrada Dušan Stojanović za najbolјu studiju o filmu 2003), „Neki drugi film“ (Laguna, 2014), „Muzičke slikovnice osamdesetih“ (Službeni glasnik, 2015) i priređivač je i ko-autor knjige „Deca srebrne emulzije-fotografije Zorana Vujovića“ (Službeni glasnik, 2017) koju je ULUPUDS nagradio za najbolјu foto-monografiju na Sajmu knjiga, a dobila je i treću nagradu „Zaharije Orfelin“ na sajmu knjiga u Novom Sadu. Napisao je i knjigu „Film i rat-mimikrija horor“a (Službeni glasnik, 2020)

Na RTV Studiju B je autor brojnih reportaža iz oblasti kulture, a bio je urednik emisije Kocka i saradnik dokumentarnog programa. Autor je više dokumentarnih reportaža i kratkih filmova koji su prikazani na festivalima Alternativnog filma i Kratkom metru.

Fotografijom se amaterski bavi od kraja osamdesetih. Učestvovao je na brojnim žiriranim domaćim i međunarodnim salonima fotografije i dobitnik je bronzane medalјe za fotografiju na Republičkoj izložbi fotografija 2016. godine. Član je Foto saveza Srbije i osnivač foto grupe Iza ekrana.

Moderator tribine je Marko Cvetković, urednik naučno-obrazovnog programa Centra za kulturu Smederevo, a ulaz na program koji počinje u 19 satije slobodan.

 

Exit mobile version