Saxperience on Tour – Koncert Damjana Grandesa „Electric propaganda“

SMEDEREVO, 4. oktobar 2021 – U okviru koncertne turneje „Saxperience on Tour“ u Smederevu će danas nastupiti nastupiti italijanski saksofonista Damjano Grandeso, koji će zajedno sa kompozitorom Andreom Čerom izvesti program „Electric propaganda“ za saksofon, elektroniku i video. Koncert u Centru za kulturu počinje u 20, a ulaz je slobodan.

Cilј turneje „Saxperience on Tour“ je da publici širom Srbije nizom koncerata predstavi najeminentnije svetske saksofoniste. Značajan segment je i edukacija mladih saksofonista  izvan Beograda.

Damjano Grandeso je italijanski saksofonista, član sastava  Five Sax  i Kvarteta saksofona Milano. Diplomirao je 2007. godine na Konzevratorijumu u Vićenci kod Darija Balzana. Godine 2011. je stekao master diplomu, sa najvišim pohvalama, na Konzervatorijumu Verdi u Milanu u klasi Danijelea Komolјa. Takođe je studirao na Univerzitetu za muziku i umetnost Grada Beča kod Larsa Mlekuša, kao i na Konzervatorijumu u Bordou kod Mari Šarijer. Svirao je u najznačajnijim salama širom sveta, premijerno je izveo više od 30 dela savremene muzike. Održao je majstorske kurseve u Italiji, Španiji, Srbiji, kao i u Južnoj Americi i Aziji. Od 2012. godine je više puta nastupao sa Filharmonijom Brisela i Beogradskom filharmonijom. Dobitnik je 12 prvih nagrada na nacionalnim i međunarodnim takmičenjima. Snimao je za diskografske kuće kao što su ARS, Azzurra Music, Orlando Records i Amadeus Arte. Damjano Grandeso je umetnički direktor festivala Alpen Classica Festival. Nastupa kao umetnički promoter proizvođača kao što su Selmer i D’Addario

Andrea Čera je završio master studije klavira i kompozicije na Konzervatorijumu Česare Polini u Padovi. Studirao je kompjutersku muziku u okviru programa Cursus  o komponovanju i kompjuterskoj muzici na IRKA-mu u Parizu. U period od 2000. do 2010. je sarađivao sa brojnim koreografima. U istom periodu je istraživao umetnost zvuka: instalacijske lokacije su uklјučivale Centar Pompidu, Nacionalni studio, Le Fresnoy, kao i druge institute i umetničke centre u Italiji i Francuskoj. Godine 2004. je realizovao NightRun – interaktivnu instalaciju baziranu na vrištanju posetioca, a četiri godine kasnije u saradnji sa IRKAM-om– interaktivni video i zvučnu instalaciju kreiranu za Kulturni centar Centquatre u Parizu. Posle 2010. godine se fokusirao na istraživanje i projekte dizajniranja zvuka u saradnji sa institucijama kao što su IRKAM (Pariz), NOTAM (Oslo), Integra Project i Infomus – Casa Paganini  (Đenova).

Skorašnji članci

error: Content is protected !!