Smanjen broj saobraćajnih nezgoda u prošloj u odnosu na ranije godine

SMEDEREVO, 2. oktobar  2021 – Prošle godine u 444 saobraćajne nezgode na području grada Smedereva poginulo je 15, a povređeno 307 osoba. To je deo podataka koji će se pred odbornicima smederevske Gradske skupštine naći na sednici narednog petka u izveštaju o stanju bezbednosti saobraćaja u 2020. godini u Smederevu. Ono što se iz i ovih i ostalih u izveštaju iznetih podataka da zaključiti jeste da je manji broj saobraćajnih nezgoda, manje je i povređenih u odnosu na neke ranije godine, ali je veći broj smrtno stradalih. One prve brojke su i dalje daleko od dobrih, a pri svemu tome treba imati u vidu da je tokom prošle godine u značajnom vremenskom periodu bilo znatnih ograničenja u kretanju, pa tako i u saobraćaju, uslovljenih protivepidemiloškim merama, tzv. policijski čas, kada je broj vozila na gradskim ulcama i putevima bio sveden na minimum.

U odnosu na 2019, broj saobraćajnih nezgoda u prošloj godini manji je za 10,3 odsto, povređenih je manje za 20.9, ali je zato, na žalost, broj smrtno stradalih veći za 25 posto.

Najveći broj poginulih i povređenih su vozači – njih je 190, putnika je 105, a 26 su pešaci. Među učesnicima saobraćajnih nezgoda u putničkim vozilima, poginulo je 6 vozača i suvozača. Najviše saobraćajnih nezgoda dogodilo se na ulicama i lokalnim putevima – 69,1 odsto, i to u naseljima – 72, procenat.

U saobraćajnim nezgodama među stradalima je 16-oro dece, jedno je teško a 15 lakše povređeno, devetoro njih su povrede zadobili kao putnici u vozilima. Srećom, ove godine nije bilo smrtno stradale dece. U odnosu na druge gradove i opštine, u Smederevu je relativno manji broj i mladih osoba koje su bile učesnici u saobraćajnim nezgodama. Ipak, od 180 mladih koji su nastradali dvoje je poginulo, 8 teže a 98 lakše povređeno. Među pešacima je, od 26 nastradalih, dvoje poginulo, a njih petoro teško povređeno. Najčešći među nastradalim pešacima su oni starosti između 46 i 64 godine. Stradalo je i 16 biciklista, jedan je poginuo. Gori su podaci kod motociklista; od 16 stradalih tri su smrtna slučaja. Oni pripadaju nešto mlađoj populaciji, najčešća starost im je između 31 i 45 godina.

Foto/arhiva: podunavlje.info

Skorašnji članci

error: Content is protected !!