Site icon podunavlje.info

Grad Smederevo i opštine Palanka i Plana u „Miholjskim susretima sela“

BEOGRAD, 29. setembar 2021 – Grad Smederevo i opštine Smederevska Palanka i Velika Plana su među 68 lokalnih samouprava koje su dobile bespovratna sredstva, u iznosu od 500.000 dinara, za organizovanje manifestacije pod nazivom „Miholјski susreti sela“. Juče su potpisani ugovori za organizovanje susreta u kojima će učestvovati čak 961 selo iz čitave Srbije. U toku tri meseca, od oktobra do kraja decembra, planirano je da na „Miholјskim susretima sela“ bude oko 100.000 učesnika i posetilaca.

Aktivnosti koje su dobitnici sredstava osmislili ove godine su šarolike. Takmiče se u kulturno-umetničkim sadržajima – folkloru, izvornom pevanju, sviranju gusala i tambura, slikanju, literarnim sadržajima – recitovanju, pisanju pesama i kratkih narodnih formi (blagoslovi, zdravice), zanatskim i primenjenim umetnostima-  izradi rukotvorina, suvenira, tkanju, štrikanju, vezu, pletenju, sportskim aktivnostima – od fudbala i košarke do narodnog višeboja (bacanje kamena s ramena, skok iz mesta, nadvlačenje konopca, nadvlačenje štapa) i gastronomskim specijalitetima – pravlјenju tradicionalnih jela i kolača. Deca se takmiče u kvizu znanja, sportskim disciplinama, ali i slaganju kukuruzovine u kupe i trčanju u džaku.

Cilј ovog programa je obogaćenje društvenog i sportskog života stanovnika u selima, negovanje tradicionalnog načina života i kulturno – istorijskog nasleđa.

Ukupan iznos danas dodelјenih sredstava za ovu namenu veći je od 31 milion dinara, a od 68 jedinica lokalnih samouprava 25 je iz IV grupe razvijenosti i devastiranih područja.

Foto: Ministarstvo za brigu o selu

 

Exit mobile version