BOŠ: Smederevci u 2020. najduže udisali prekomerno zagađen vazduh

Izvor: bos.rs, 25. septembar 2021 – Smederevo se u toku 2020. godine izdvojilo kao jedan od gradova u kojem je prekomerno zagađenje vazduha bilo najduže prisutno, pokazao je Godišnji izveštaj o stanju kvaliteta vazduha u Republici Srbiji za 2020. godinu, koji je objavila Agencija za zaštitu životne sredine, u danas objavljenom saopštenju navodi Beogradska otvorena škola.

Na tri od četiri merne stanice na teritoriji ovog grada zabeleženo je 120 i više dana sa prekomernim zagađenjem usled koncentracije PM10 čestica u vazduhu. Merno mesto „Radinac“, koje se nalazi u neposrednoj blizini Železare, predstavlja mesto na kojem je zabeležen najveći broj dana sa prekomernim zagađenjem u čitavoj državi – 148 dana prekomernog zagađenja suspendovanim PM10 česticama.

U 2020. godini vazduh je u svim područjima Srbije (Beograd, Niš, Bor, Užice, Kosjerić, Smederevo i Pančevo) bio prekomerno zagađen usled prekoračenja graničnih vrednosti za jednu ili više zagađujućih materija. U svim od navedenih aglomeracija vazduh je, kao i prethodne godine, bio prekomerno zagađen usled visoke koncentracije PM10 i(ili) PM 2.5 čestica, sa izuzetkom Bora, koji je svrstan u gradove u najvišoj kategoriji zagađenja usled prekomerne koncentracije sumpor-dioksida (SO2). Kako se ističe, samo je u Novom Sadu kvalitet vazduha ocenjen kao neznatno zagađen – dok detaljnija analiza podataka pokazuje drugačije. Činjenica je i da dolazi do određenih pomeranja gradova i  područja iz jedne kategorije zagađenja u drugu, i to kao posledica uspostavljanja monitoringa ili njegovog unapređenja. Svako dosadašnje premeštanje gradova sa liste prekomerno zagađenih na listu čistih (kao što je bio slučaj sa Borom, Sremskom Mitrovicom, Nišom i Kragujevcem u prošlosti, a ove godine sa Novim Sadom), uglavnom je u vezi sa problemima sa monitoringom ili spornom ocenom kvaliteta vazduha. Ovo znači da na dnevni red treba da se postavi pitanje efektivnosti mera koje se sprovode za unapređenje kvaliteta vazduha, pre svega u gradovima i područjima koje su, na osnovu ocene kvaliteta vazduha, bile obavezne da donesu i sprovode Planove kvaliteta vazduha, kao i Kratkoročne akcione planove.

Ovogodišnji Izveštaj o stanju kvaliteta vazduha Agencije za zaštitu životne sredine nije doneo ništa neočekivano. Ocenom kvaliteta vazduha potvrđeno je da je vazduh prekomerno zagađen u velikom broju gradskih sredina širom Srbije, da preko tri miliona građana Srbije i zvanično diše prekomerno zagađen vazduh, a da je vazduh ocenjen kao čist uglavnom u gradovima u kojima ne postoji kontinuiran monitoring čestičnog zagađenja. Iz tog razloga, posebno je značajna prva građanska mreža za merenje kvaliteta vazduha, koju je Beogradska otvorena škola uspostavila u onim sredinama u kojima ne postoji monitoring u državnoj i lokalnoj mreži, sa ciljem da građani dobiju informacije o kvalitetu vazduha u realnom vremenu

Skorašnji članci

error: Content is protected !!