Uhapšeni pod sumnjom da su preprodavali gorivo sa stranih brodova

SMEDEREVO, 24. septembar 2021 – Smederevska policija, u saradnji sa Poreskom policijom u Novom Sadu, uhapsila je Lj. P. (50) iz Novog Sada i J. M. (44) iz Starih Banovaca za koje se sumnja da su, kao odgovorna lica preduzeća iz Temerina i Starih Banovaca, tokom prošle i ove godine, kupili i preprodali više od 720.000 litara goriva stranog porekla, saopštio je danas MUP, PU u Smederevu.

Gorivo su, kako se sumnja, kupovali u moldavskim i bugarskim lukama po nižoj ceni i skladištili ga u duple rezervoare broda, čiji je jedan od osumnjičenih vlasnik, a drugi zakupac. Osim duplih rezervoara, brod je imao i sonde koje su, kako se sumnja, podešene da prikazuju manju količinu goriva.

Lj. P. i J. M. se sumnjiče da su, po ulasku u Republiku Srbiju, na improvizovanom pristaništu u Novom Bečeju, gorivo pretakali u cisternu Lj. P, a potom ga nelegalno prodavali kao evrodizel. Na ovaj način su, kako se sumnja, utajili porez i oštetili budžet Republike Srbije za više od 76.000.000 dinara.

Policija je podnela krivične prijave protiv još četvorice muškaraca, od kojih je jedan odgovorno lice preduzeća iz Starih Banovaca, a trojica posada broda koji se sumnjiče da su Lj. P. i J. M. pomagali u utaji poreza.

Odgovorno lice preduzeća iz Starih Banovaca se sumnjiči i da račune o nabavci goriva nije evidentirao u poslovnim knjigama, dok su članovi posade, kako se sumnja, pomagali pri istakanju goriva.

Lj. P. i J. M. su, uz krivičnu prijavu, zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivična dela poreska utaja, poreska prevara i falsifikovanje službene isprave, privedeni osnovnom javnom tužiocu u Smederevu.

Foto/ilustracija: MUP Srbije

 

Skorašnji članci

error: Content is protected !!