Međunarodni susreti “Gatus” u organizaciji Ekonomsko trgovinske škole

ZLATIBOR,  24. septembar 2021 – Juče su u sali Kulturnog centra na Zlatiboru svečano otvoreni 9. Međunarodni gastronomsko turistički susreti “Gatus 2021”. U organizaciji Ekonomsko trgovinske škole iz Smedereva ova manifestacija koja traje tri dana, okuplja na Zlatiboru 12 škola iz regiona i više od 100 učesnika iz Slovenije, Makedonije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Srbije.

“Gatus 2021” je otvorila je Violeta Đorđević, direktorka škole organizatora ovog takmičenja, koja je izrazila zadovoljstvo velikim brojem učesnika uprkos poteškoćama zbog korona virusa i zahvalila se Opštini Čajetina i Turističkoj organizaciji “Zlatibor” kao i partnerima iz “Titove vile” na pomoći u organizaciji.

U ime Turističke organizacije “Zlatibor” učesnike je pozdravila Katarina Čubrak, koja im je prezentovala najpoznatije atrakcije “zlatne planine” koje će imati priliku da bolje upoznaju u subotu,  kada će posetiti Stopića pećinu i Muzej “Staro selo” u Sirogojnu.

Manifestacija ima za cilj saradnju među školama članicama kroz razmene primera dobre prakse,  promovisanje ugostiteljstva i turizma kao struke i stvaranje mogućnosti za profesionalni razvoj učenika. Učenici, budući radnici u turističkim agencijama, recepcioneri, kuvari  i konobari će se takmičiti u tri discipline: jelo po izboru i restoranski dezert, postavka stola za poslovni ručak i pripremanje barskog pića-koktela, kao i disciplini turistički aranžman.

Takmičenje se završava u subotu kada će u sali Kulturnog centra najuspešniji učesnici dobiti priznanja a odrediće se i domaćinstvo sledećih susreta u konkurenciji Maribora, Osijeka i Bara.

Inače, ova manifestacija je pokrenuta pre deset godina u Novom Mestu (Slovenija) i u međuvremenu je prerasla u mrežu škola od Slovenije do Makedonije. Takmičenja se održavaju jednom godišnje i to je odlična prilika da nastavnici, direktori i učenici razmenjuju iskustva, primere dobre prakse i proširuju saradnju kroz druge projekte.

Informacija i foto: Turistička organizacija Zlatibor

Skorašnji članci

error: Content is protected !!