Svetski dan turizma – U ponedeljak i utorak besplatan ulaz u Mali grad

SMEDEREVO, 23. septembar 2021 –  Povodom ovogodišnje proslave Svetskog dana turizma Javno preduzeće Smederevska tvrđava će, pored više od 80 kulturno-turističkih atrakcija u Srbiji, omogućiti besplatan ulaz u Mali grad Smederevske tvrđave u ponedeljak i utorak, 27. i  28. septembra 2021. godine od 8 do 20 časova, saopšteno je danas.
Svetski dan turizma –  27. septembar,  ustanovila je Svetska turistička organizacija (UNWTO) vodeća međunarodna agencija Ujedinjenih nacija u oblasti turizma. On u svojoj osnovi ima za cilj jačanje svesti o društvenoj, kulturnoj, političkoj i ekonomskoj važnosti turizma i doprinosu koji ovaj sektor daje održivom razvoju. Svake godine Svetski dan turizma nosi određenu poruku a ovogodišnja je: „Ljudska želja za putovanjem i istraživanjem je univerzalna, zato turizam mora biti otvoren da svako može da uživa“.
Pauza u međunarodnim putovanjima uzrokovana pandemijom jasno je pokazala važnost turizma za društvo. Pogođene su i razvijene, i ekonomije u razvoju, a marginalizovane grupe i najugroženiji su najteže pogođeni. Ekonomski i društveni uticaj osetio se daleko izvan samog sektora. Ponovno pokretanje turizma pomoći će pokretanju oporavka i inkluzivnog razvoja.  Ovo je prilika da se pogleda dalje od turističkih statistika i shvati da iza svakog broja stoji osoba. Turizam se zasniva na ljudima i iskustvima a Svetski dan turizma odraziće upravo to.
Lista lokaliteta dostupnih za posetu povodom obeležavanja Svetskog dana turizma nalazi se na sajtu Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, na linku https://mtt.gov.rs/svetski-dan-turizma/.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!