Site icon podunavlje.info

Lista „sumnjivih“ trgovaca na Fesjbuku i Instragramu broji više od 400

23. septembar 2021 – Nacionalna organizacija potrošača Srbije objavila je spisak trgovaca koji ne posluju u skladu sa Zakonom o elektronskoj trgovini i, onih koji to čine na profilima na Fejsbuku i Instagramu. Na spisku koji je sačinilo Udruženje za zaštitu potrošača Vojvodine nalazi se više od 400 prodavaca, 149 na Fejsnuku i 270 na Instagramu.

Poslednjih nekoliko godina došlo je do značajnog porasta prometa u elektronskoj trgovini, navode iz NOPS-a. Na rast prometa svakako je uticao i porast broja trgovaca koji se bave internet trgovinom. Međutim, nemali je broj onih koji ovakav vid trgovine ne obavljaju u skladu sa zakonima, dobrom trgovinskom praksom, pa čak ni etičkim normama. Rast trgovaca koji posluju „na crno“, posebno je primećen na društvenim mrežama.

Broj potrošača koji se javljaju potrošačkim organizacijama (UZPV i NOPS), a u vezi sa kupovinom putem društvenih mreža od neregistrovanih prodavaca, svakodnevno raste. Nažalost, u ovakvoj situaciji, odredbe Zakona o zaštiti potrošača nisu primenjive, ne važe, i potrošačke organizacije nisu u mogućnosti da postupaju, niti da pruže adekvatne pravne savete, izuzev da potrošače upute na samostalni sudski postupak.

Posmatrajući navode u čl. 6. Zakona o elektronskoj trgovini, ali i druge zakone, Udruženje za zaštitu potrošača Vojvodine (UZPV) izvršilo je proveru određenog broja trgovaca na društvenim mrežama Fejsbuk i Instagram i utvrdilo spisak onih za koje se sumnja da ne posluju u skladu sa propisima.

Kompletan spisak možete da preuzmete na ovom LINKU:

Foto/ilustracija: pixabay.com

Exit mobile version