Site icon podunavlje.info

Nova sajber prevara, sada su na meti oni koji prodaju preko Interneta

Izvor: cert.rs, 22. septembar 2021 – Nacionalni centar za prevenciju bezbednosnih rizika u IKT sistemima Srbije (CERT) upozorio je danas da je u poslednje dve nedelje intenzivna prevara korisnika platformi za elektronsku trgovinu. Meta prevare su oglašivači kojima se putem neke od aplikacija, najčešće Vibera, javljaju navodni kupci zainteresovani za proizvode koje su oglasili. Komunikacija je na primetno neobičnom srpskom jeziku, brojevi telefona koji se koriste su najčešće iz inostranstva, a trenutno su najaktuelniji oni ukrajinski.

Navodni kupac komunikaciju počinje pitanjem oglašivaču da li je proizvod i dalje dostupan i da li kupoprodaju mogu da obave elektronskim putem. Tada im u svoje ime ili u ime „administratora platforme za e-trgovinu“ dostavlja link sa objašnjenjem da je navodni kupac već uplatio sredstva preko aplikacije i od oglašivača traži klikne na link koji vodi na stranicu na kojoj se zahteva da unese u određena polja podatke sa bankovne kartice (broj kartice i CVV broj) kako bi mu se navodno izvršila uplata. Ponekad navodni kupac od oglašivača pored ovih podataka traži da mu dostavi i kodove koje oglašivač dobija prilikom popunjavanja forme za unos podataka. Kada oglašivač unese podatke i dostavi kodove, lice koje vrši prevaru podiže sva raspoloživa sredstva sa bankovnog platnog računa oglašivača, nakon čega prekida svaku vrstu komunikacije.

CERT savetuje sve korisnike platformi za e-trgovinu da dobro pročitaju  uslove plaćanja platformi koje koriste i obrate dodatnu pažnju kada se od njih traži da ostave podatke o bankovnoj kartici.

Ova prevara je, kako objađnjavaju iz CERT-a, vrsta fišinga, inače najzastupljenijeg sajber napada od koga se može odbraniti znanjem. Zbog toga savetuju korisnike da nauče kako da prepoznaju fišing  i ne dozvole da budu laka meta, a objašnjenja su data u BROŠURI.

Foto/ilustracija: pixabay.com

Exit mobile version