Site icon podunavlje.info

Karavan „Digitalne ekspedicije“ na Gradskom trgu u Smederevu

SMEDEREVO, 18. septembar 2021. – Smederevo je ovog vikenda domaćin karavana digitalnih veština, pismenosti i bezbednosti pod nazivom „Digitalna ekspedicija“. Smederevci imaju priliku da se na Gradskom trgu upoznaju sa ključnim digitalnim veštinama 21. veka, elektronskim uslugama, elektronskom trgovinom, osnovama digitalne bezbednosti i pismenosti, kao i ostalim pogodnostima koje nudi digitalni prostor i omogućavaju nove tehnologije. Kroz razgovore i radionice sa ekspertima i domaćim influenserima prezentovane su osnove digitalne pismenosti i bezbednosti.

Prisutnima se prvo obratio Sava Savić, pomoćnik ministra trgovine, turizma i telekomunikacija:

“S obzirom na to da živimo u vremenu gde većina građana koristi informacione tehnologije, kako u obavljanju privatnih obaveza, tako i u poslovne svrhe, veoma je važno da poseduju digitalne veštine i da kontinuirano unapređuju svoja znanja kako bi sebi obezbedili lični i profesionalni razvoj“.

Događaju je prisustvovao i Miladin Brković, pomoćnik ministra za rad, boračka i socijalna pitanja koji je tom prilikom izjavio:

„Cilj ’Digitalne ekspedicije’ je približavanje pogodnosti digitalnog sveta svim slojevima društva, njihovo bezbedno korišćenje, kao i upoznavanje sa elektronskim javnim uslugama koje su dostupne na sajtu eUprave, principima elektronske trgovine i na koji način da u elektronskoj komunikaciji s državnom upravom ostvare neko svoje pravo ili ispune obavezu“.

Karavan „Digitalna ekspedicija“ je namenjen svim građanima, počev od najmlađih, koji su digitalnom sadržaju izloženi od rođenja, pa do najstarijih, kojima su digitalni resursi nedovoljno poznati i dostupni.

Danas je najavljeno da će obuku za poznavanje digitalnog sistema proći i osobe u domovima za stare i gerontološkim centrima.Kako je rekao Brković, ovaj projekat nije značajan samo za mladju generaciju, već i za starije gradjane.

“Ovo je prilka da se stariji oslobode straha, nedovoljnog znanja za digitalni svet i da osete svu blagodat veština koje će steći. Proći će obuku za poznavanje digitalnih sistema i usluga, a u pripremi je aktivnost za pribižavanje digitalnih znanja i veština licima u ustanovama za stare i gerontološkim centrima”, rekao je on na Gradskom trgu u Smederevu.

Smederevcima se obratila i Maja Ćirković, članica Gradskog veća zadužena za resor kulture, turizma i informisanja, koja je tom prilikom istakla zadovoljstvo što se Smederevo našlo među 16 gradova u Srbiji kroz koje će proći karavan ,,Digitalna ekspedicija“.

„Srbija se kao država pozicionirala među zemljama čija javna uprava, privreda i društvo najviše napreduju kada je u pitanju digitalizacija. Vlada Srbije aktivno radi na tome da svim građanima obezbedi dostupnost usluga i drugih onlajn mogućnosti, u želji da se digitalne veštine, pismenost i bezbednost nađu među važnim temama na kojima će se zasnivati savremeno konkurentno srpsko društvo“, dodala je Maja Ćirković.

Ovaj projekat se sprovodi uz podršku Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i Kancelarije za IT i eUpravu, i u partnerstvu sa programom „Nova pismenost” koji zajedno realizuju Američka agencija za međunarodni razvoj USAID i Propulsion i Programom Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP).

Na dosadašnjem putovanju karavan je posetio Beograd, Prijepolje, Vršac i Šabac, a u naredna tri meseca posetiće još 11 gradova Srbije: Kruševac, Kraljevo, Čačak, Užice, Suboticu, Aleksinac, Niš, Vranje, Pirot, Rašku i Novi Pazar.

Više informacija o „Digitalnoj ekspediciji“ možete naći na sajtu digitalnaekspedicija.gov.rs

Foto: Olaf&McAteer

 

Exit mobile version