Srednje škole u Smederevu, Palanci i Plani po kombinovanom metodu

17. septembar 2021 – Od ponedeljka, 20. septembra, kombinovanu nastavu imaće učenici sedmog i osmog razreda osnovnih škola na teritoriji devet lokalnih samouprava, kao i srednje škole u 54 grada i opštine, saopštilo je Ministarstvo prosvete. Među srednjim školama koje će raditi po kombinovanom modelu su i smederevske, palanačke i planjanske srednje škole.

Nastava u gimnazijama i srednjim stručnim školama po kombinovanom modelu podrazumeva da učenici od prvog do četvrtog razreda jedne nedelje dolaze u školu na neposrednu nastavu, a sledeće nedelje realizuju časove putem nastave na daljinu.

Smenu čine učenici prvog i drugog razreda. odnosno trećeg i četvrtog razreda.

Ukoliko je broj učenika u odeljenju veći od 16, odeljenje se deli u dve grupe (škola bira najoptimalniji kriterijum za podelu na grupe).

Osim Smedereva, Smederevske Palanke i Velike Plane, po kombinovanom modelu radiće i srednje škole na teritoriji lokalnih samouprava: Beograd, Krupanj, Svilajnac, Bor, Šabac, Ćuprija, Petrovac na Mlavi, Gornji Milanovac, Vranje, Zaječar, Lučani, Trgovište, Kosjerić, Čačak, Aleksandrovac, Prijepolje, Aleksinac, Trstenik, Čajetina, Niš, Kraljevo, Bojnik, Sokobanja, Novi Pazar, Vlasotince, Babušnica, Tutin, Leskovac, Kikinda, Vršac, Ruma, Valjevo, Prokuplje, Ub, Despotovac, Aranđelovac,  Bogatić, Jagodina, Kragujevac,  Vladimirci, Paraćin i Topola.

U saopštenju Ministarstva se navodi i nov način postupanja ukoliko kod učenika dođe do infekcije korona virusom.

Ukoliko se u jednom odeljenju pojave dva ili više slučajeva infekcije, direktor škole organizuje rad u školi prema sledećim instrukcijama:

Ukoliko se radi o odeljenjima sa 16 ili manje učenika, nakon pojave tri obolela učenika u odeljenju prelazak na treći model u trajanju od 10 dana se nalaže samo za to odeljenje;

Ukoliko se radi o odeljenjima sa 17 i više učenika, nakon pojave dva slučaja, to odeljenje se deli na dve grupe i nastavlja rad po drugom (kombinovanom) modelu nastave.

Na grupe se potom primenjuje postupak za odeljenja sa 16 i manje učenika, odnosno nakon pojave nova tri obolela učenika u grupi prelazak na treći model u trajanju od 10 dana se nalaže samo za tu grupu.

Foto/ilustracija: pixabay.com

Skorašnji članci

error: Content is protected !!