Site icon podunavlje.info

Poreska uprava: Evo kako će izgledati fiskalni računi od iduće godine

16. septembar 2021 – Poreska uprava Republike Srbije objavila je detaljno tehničko uputstvo u vezi sa e-fiskalizacijom, procesom koji će iduće godine obuhvatiti gotovo sve poreske obveznike, uključujući i izgled novih fiskalnih računa i objašnjenje šta koja stavka na računu znači.

Svaki račun, prema tehničkom vodiču koji je objavila Poreska uprava, obavezno će morati da sadrži sledeće podatke:

Uz pomoć dvodimenziionalnog QR koda kupci će kupci moći da provere račun preko sistema za proveru fiskalnih računa Poreske uprave skeniranjem QR, koji se nalazi na fiskalnom računu izdatom u štampanoj formi, uz pomoć mobilnog telefona.

Obveznici će biti u obavezi da evidentiraju svaki pojedinačno ostvareni promet na malo nezavisno od načina plaćanja – gotovinom, instant transferom odobrenja, čekom, platnom karticom, na drugi bezgotovinski način, uključujući i primljene avanse za budući promet na malo, preko elektronskog fiskalnog uređaja.

Novi sistem fiskalizacije podrazumeva da postoji uređaj koji je sve vreme u online komunikaciji sa Poreskom upravom. Svaka komunikacija i transakcija registruje se na serveru Poreske uprave, što će pomoći poreskim inspektorima da mogu lakše da utvrde ko ne izdaje račune i gde treba da se uputi poreska kontrola.

Fiskalni uređaj će moći da bude i mobilni telefon i tablet, važno je samo da bude sertifikovan od strane Poreske uprave i povezan sa njom.

 

Exit mobile version