Razvoj turizma počinje kreiranjem turističkog sadržaja

15. septembar 2021 – Standardne procene napretka turizma vrše se na osnovu praćenja vremenskog perioda u kom se prosečni turista zadržava u jednom mestu. Sudeći po ovom merilu, osnovni prioritet onih koji se bave razvojem turizma treba da bude stvaranje sadržaja koji su interesantni posetiocima.

Turistički potencijali jednog mesta jesu ključni preduslov za razvoj ove privredne grane. Bez kulturno-istorijskog, zabavnog, tranzitnog ili bilo kog drugog osnova izlišno je govoriti o unapređenju postojećeg temelja turističkog razvoja. Međutim, da li će ovi potencijali samo to i ostati, ili će dobiti status turističkih tačaka, zavisi od sposobnosti onih koji njima upravljaju – da im daju upotrebnu vrednost.

Smederevo je grad koji ima odlične predispozicije da privuče posetioce. Određena je mapa već proklamovanih turističkih blaga, kao što su Tvrđava, crkva iz 15. veka na Starom groblju, Stari dud, Muzej, Spomenik 5-junske tragedije i tako dalje. Ipak, svaki Smederevac zna da ovaj grad ima mnogo više da ponudi, i da svi ti “potencijali”, kao što su Dunav, sportovi, industrijsko nasleđe, vinsko nasleđe i drugo, još uvek nisu na dostojnoj mapi turističke ponude našeg grada. Kada budemo imali pravu turističku mapu Smedereva, možemo zajedno da osmišljavamo načine da je što više ljudi obiđe.

Ipak, jesmo li učinili sve da od postojećeg turističkog imetka napravimo najbolje moguće gostoprimstvo za posetioce iz drugih mesta? Možemo li možda turiste zadržati duže već danas? Savremeni razvojni tokovi turizma zasnivaju se na pojednostavljenju modela posete. Sve treba i mora da bude lako i jednostavno. Kad jednom posetimo neki od evropskih dvorova ili rezidencija bez davanja matičnog broja, ili neki od svetskih muzeja ili trgova sa audio-vođenjem na engleskom jeziku, ne možete da se ne zapitate šta nas deli od tako jednostavnog sistema rukovođenja turističkom mapom jednog grada. Ono što današnji turista očekuje nisu zgrade i trgovi – već priče o njima, nisu prirodne lepota – već korišćenje reke, planine, mora, ukusa jela i pića…

Hoće li se turizmom detaljno i strateški pozabaviti grad Smederevo, i osmisliti načine da u našem gradu zadrži duže veliki broj prolaznika i putnika namernika – zavisi od novih strateških planova koji daju okvir razvoju ove privredne grane, ali i od svih zainteresenata koji se moraju uključiti u stvaranje novog turističkog imidža poslednje srpske srednjovekovne prestonice.

Izrada ovog teksta omogućena je u okviru programa „Aktivni građani – bolje društvo: zagovaranjem ka saradnji i demokratskom razvoju Srbije“, koji realizuje BOŠ uz podršku američkog naroda putem Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID). Sadržaj dokumenta isključivo je odgovornost organizacije Pro.Tok21 i ne predstavlja nužno stavove USAID-a, Vlade SAD ili BOŠ-a.

 

 

Skorašnji članci

error: Content is protected !!