Site icon podunavlje.info

Rezervat biosfere Mura-Drava-Dunav i zvanično pod okriljem UNESCO

12. septembar 2021 – Na 33. sednici Međunarodnog veća UNESCO, koja se tokom čitave naredne nedelje održava u nigerijskom gradu Abudža i onlajn, kombinovano, u sredu će biti proglašen rezervat biosfere Mura-Drava-Dunav, poznat i kao Evropska Amazonija. Tako ovo postaje najveće područje u Evropi u agendi UNESKO, jer se prostire na gotovo milion hektara i 700 kilometara rečnih tokova u pet država – Austriji, Sloveniji, Mađarskoj, Hrvatskoj i Srbiji.

Inicijativu za zaštitu rečnog toka Mure, Drave i Dunava pokrenuli su pre više od 20 godina aktivisti za zaštitu životne sredine i organizacije civilnog društva. Rad na uspostavlјanju rezervata biosfere Mura-Drava-Dunav zvanično je započeo 2011. godine, kada su ministri zaštite za životnu sredinu pet zemalјa potpisali deklaraciju o uspostavlјanu prekograničnog rezervata biosfere.

Evropska Amazonija, kako još ovo područje zovu, obiluje retkim staništima gnezdilištima mnogih ugroženih vrsta ptica, ali i staništima ostalih životinja, kao što su velike poplavne šume, peščani sprudovi i rukavcia.

Rezervati biosfere su međunarodno priznati od UN institucija, predloženi od nacionalnih vlada i ostaju pod suverenom nadležnošću država u kojima se nalaze. Uspostavljanje rezervata biosfere je počelo u okviru UNESCO programa „Čovek i Biosfera“ (MaB) 1970. godine. Trenutno postoji 621 rezervat biosfere u više od 117 zemalja, samo 12 se prostire kroz dve zemlje, jedan je trilateralan, a ovo je prvi slučaj da je u pitanju pet država.

Naslovna fotografija: Danube floodplains Kopacki rit, Goran Safarek, WWF Adria

 

Exit mobile version