Prezentacija Agencije za bezbednost saobraćaja na gradskom trgu

SMEDEREVO, 10. septembar 2021 – Oni koji su danas prolazili centralnim smederevskim gradskim trgom, obilazeći tezge ili samo u popodnevnoj šetnji, mogli su da vide neobičan prizor; automobil koji se prevrće, sedišta na pokretnoj traci koja demonstriraju efekte kočenja s vezanim pojasom, simulatore vožnje pod dejstvom alkohola… Naravno i štand Agencije za bezbednost saobraćaja koja je sve to priredila.

Bezbednost saobraćaja je pitanje kome se često vraćamo, na žalost, najčešće kada se dogodi neka nesreća sa tragičnim ishodom.

– Ranije nije bilo ovakvih aktivnih edukacija i kampanja. Ovde je simulator vožnje, koji treba da pokaže pre svega mladim ljudima, ali i ostalim učesnicima u saobraćaju, šta znači kada vozimo pod dejstvom alkohola, šta znači kada tokom vožnje koristimo mobilni telefon… Ovde, na simulatoru, te greške nas neće koštati života, ali u saobraćaju, siguran sam, mogu da dovedu do nezgoda čije posledice mogu da budu strašne. Imamo ovde i simulatore za korišćenje pojasa, čeonog sudara i prevrtanja. Želimo da pokažemo i Smederevcima zašto je važna upotreba pojasa, da ga vezujemo jer nije reč o nečemu što je samo mogući predmet kažnjavanja nego, bukvalno, čuva živote – kazao je Duško Pešić, direktor Agencije za bezbednost saobraćaja i izneo neveselu statistiku.

Naime, u Smederevu oko 85 posto učesnika u saobraćaju koristi pojaseve – na prednjim sedištima, što je negde na nivou republičkog proseka. Ali, na zadnjim sedištima ovde se vezuje tek 13 procenata ljudi, a u Srbiji je to prosečno oko 20 posto, takođe malo. U Smederevu 53 procenta stradalih u saobraćajnim nesrećama čine nevezani vozači, ali su u toj statistici i putnici, i na prednjim i na zadnjim sedištima. Upotreba pojasa, po Pešićevim rečima, smanjuje smrtnost kod udesa za 50 posto, što praktično znači da bi petnaestak ljudi više u udesima u Smederevu preživelo nesreće, samo da su bili vezani.

Promociji na Trgu je prisustvovao i Jovan Beč, gradonačelnik Smedereva, koji je prethodno sa direktorom i ljudima iz Agencije za bezbednost saobraćaja imao sastanak na kome se razgovaralo o stanju i problemima u saobraćaju u gradu i načinima za njihovo prevazilaženje.

– Prioritet je, naravno, bezbednost naših najmlađi, svaka škola ima zonu bezbednosti. Lokalni Savet za bezbednost saobraćaja ima iz budžeta obezbeđena 52 miliona dinara i ta sredstva su i treba da budu upotrebljena za napredak u ovoj oblasti. Za kamere, koje smo postavili u gradu, direktor Agencije je rekao da je to primer dobre prakse, a na nama je da nastavimo da unapređujemo bezbednost saobraćaja na taj i na druge načine, kako bismo imali što manje stradalih i povređenih – rekao je Beč nakon sastanka.

Osim na Trgu, predstavnici Agencije su imali punktove i na otvorenom putu, gde su predmet njihovog interesovanja bila teretna vozila, njihovo učestvovanje u saobraćaju i uticaj na njegovu bezbednost. Akcija se nastavlja i sutra, a biće na drumu, kod tehničkog pregleda „Dunav, od 9 do 12 časova. Na Trgu prezentacija i u subotu traje od 17 do 20 sati.

Foto: podunavlje.info©

Skorašnji članci

error: Content is protected !!