Gradski štab o trenutnoj epidemiološkoj situaciji u Smederevu

SMEDEREVO, 8. septembar 2021 – Na današnjoj sednici smederevskog Gradskog štaba za vanredne situacije razmatrano je trenutno stanje sa epidemijom kovida na teritoriji grada. Podatke sa terena su izneli direktorka Doma zdravlјa doktorka Olgica Obradović i v.d direktora Opšte bolnice „Sveti Luka“ doktor Nenad Đorđević. Novih zaraženih je, po iznetim podacima, u proseku dnevno 55, broj pregleda u u kovid ambulanti je oko 220 po danu, a na prvi pregled se javlja njih oko 80 posto.

U periodu od 30. avgusta do 6. septembra bilo je 24 prijave dece sa Kovidom-19, što je na dnevnom nivou oko desetoro. Deca su u kućnoj izolaciji sa blagom kliničkom slikom, sa njihovim roditelјima koji su u 99 odsto slučajeva nevakcinisani.

Ukupan broj vakcinisanih, sa obe primlјene doze je 33.760, njih 3. je primilo i treću dozu vakcine. Ukupno je na teritoriji grada Smedereva date na oko 73.000 doza vakcine, a 35.700 lјudi je primilo prvu dozu vakcine, ali se nisu javili za drugu,

Od vakcina trenutno je onima koji žele da se imunizuju na raspolganju  kineska, fajzer i ruska vakcina ali samo kao druga i treća doza. punkt za vakcinaciju je u prizemlјu Doma zdravlјa, ekipe rade od 7 i 30 do 20 časova, a prema preporuci Ministarstva zdravlјa prdoužen je rad kovid ambulante do 22 časa.

Doktor Nenad Đorđević je izneo podatke koji se tiču pacijenata koji su hospitalizovani. Naime, po završetku trećeg talasa pandemije radilo je samo infektivno odelјenje za prijem pacijenata, ali se zbog porasta broja novozaraženih uklјučilo i odelјenje psihijatrije za prijem pacijenata, a od danas biće uklјučen i deo internog odelјenja. Ukupno hospitalizovanih pacijenata je 45, od čega je 30 posto njih vakcinisano kineskom vakcinom. Dobar deo hospitalizovanih je sa obostranom upalom pluća i pod kiseoničkom potporom. Srećom, nema pacijenata pod mehaničkom ventilacijom u poslednja tri meseca.

Inspekcijske službe na terenu su imale 138 inspekcijskih nadzora i napisano je 57 prekršajnih prijava, takođe se čulo na današnjoj sednici.

Štab za vanredne situacije utvrdio je da je potrebno pojačati inspekcijski nadzor poštovanja epidemioloških mera nošenja zaštitnih maski, poštovanja distance i maksimalnog broja okuplјenih u zatvorenom prostoru. Pored toga, škole će biti u obavezi da na dnevnom nivou šalјu obaveštenja o broju zaražene dece i profesora, a sve u cilјu praćenja stanja sa epidemiološkom situacijom.

Jedna od tački dnevnog reda odnosila se na održavanje privredno-turističke manifestacije „Smederevska jesen“’. Ostaje preporuka da u svemu postupa u skladu sa odredbama Uredbe o merama za sprečavanje i suzbijanje zarazne bolesti Kovid-19., navodi se u saopštenju sa današnje sednice.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!