Međunarodni dan čistog vazduha za plavo nebo – 7. septembar

7. septembar 2021 – Dan čistog vazduha za vedro nebo je jedan od najnovijih ovakvih dana koji se obeležavaju, a uspostavljen je u decembru 2019. godine kada je Generalna skupština Ujedinjenih nacija odredila d to bude 7. septembar – Međunarodni dan čistog vazduha za plavo nebo. Imenovanje ovog dana je od izuzetnog značaja za region Zapadnog Balkana, a posebno za Srbiju, u kojoj je zagađenje vazduha na visokom nivou.

Međunarodni dani su prilika da se edukuje javnost o pitanjima koja predstavljaju razlog za zabrinutost, da se mobilišu politička volja i resursi za rešavanje globalnih problema, i da se slave dostignuća čovečanstva, podseća Fransoaz Žakob, stalna koordinatorka UN u Srbiji.

U okviru Agende 2030, države članice Ujedinjenih nacija već prepoznaju neophodnost da se na održiv način do 2030. godine smanji broj smrti i obolevanja od zagađenja vazduha, vode i zemljišta, kao i od kontaminacije, te da se smanje negativne posledice lošeg kvaliteta vazduha u gradovima.

Zagađenje vazduha je pojedinačno najveći ekološki rizik po zdravlje ljudi i jedan od glavnih uzroka smrti i obolevanja na svetskom nivou (po procenama sa oko 6,5 miliona prevremenih smrti u svetu koje se pripisuju zagađenju vazduha na otvorenom i u zatvorenom prostoru), a koje je moguće izbeći.

Kada je u pitanju Srbija, izveštaj Evropske agencije za životnu sredinu o kvalitetu vazduha pokazuje da je naša zemlja  u samom vrhu država i teritorija po broju izgubljenih godina života kao posledice zagađenja.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!