Rotarijanci uručili dronove, donaciju za 19 smederevskih škola

SMEDEREVO, 6. septembar 2021 – U saradnji sa Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvora, a na osnovu memoranduma „Za lepšu školu“, Rotari klubovi u Srbiji pokrenuli su akciju nabavke bespilotnih letilica – dronova za osnovne škole. Danas je, u Svečanoj sali Gradske skupštine, 19 smederevskih škola dobilo dronove.

Ovde treba napomenuti da nije reč o dronovima u onom smislu na koji se obično misli kada se ove sprave pominju, ovi su za upotrebu u zatvorenom prostoru, a cilj je učenje programskih jezika skreč i pajton, kako bi deca naučila programiranje. Maksimalno su bezbedni, kako se moglo danas čuti, a jedina svrha im je baš to edukacija osnovaca u upotrebi savremenih tehnologija kroz programiranje.  Predviđena je i obuka nastavnog kadra, iz svake od škola koje su dobile dronove, po dvoje nastavnika će je proći kako bi deci mogli da prenesu znanje.

Dronove je uručila delegacija Rotari distrikta, koju su činili guvernerka  Zorica Jestrović, a uručenju su prisustvovali predstavnici smederevskog, sremskomitrovačkog i borskog Rotari kluba. Na donaciji se zahvalio gradonačelnik Smedereva Jovan Beč, koji je pohvalio rad Rotari kluba, koji je još jednom prepoznao potrebu za pomoć školama, pogotovo u ovim pandemijskim uslovima.

Inače, u akciji Rotari fondacija i rotarijanaca iz SAD, Nemačke, Austrije, Slovenije, Severne Makedonije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Srbije, za ovu namenu prikupljeno je 117.200 dolara, dronovi su već uručeni ili će uskoro biti predati školama iz devet gradova u Srbiji.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!