Minimalcem nezadovoljni i sindikalci i poslodavci, biće kako vlast kaže

5.9.2021 – Protekle nedelje održana je još jedna runda pregovora Socijalno-ekonomskog saveta oko minimalne cene rada za narednu godinu. Dogovor, kao što ste već verovatno upoznati, nije postignut, svi su ostali pri svome, pa će Vlada doneti odluku, zvanično do 15. septembra, mada se iznos već neko vreme zna – to je 35.012 dinara.

Predstavnici Vlade Srbije, predvođeni premijerkom Anom Brnabić i ministrom finansija Sinišom Malim, ponovili su na sednici Socijalno-ekonomskog saveta, koja je označila i kraj pregovora, da za sada nema mogućnosti da se minimalna zarada poveća na 39.000 dinara, koliko su tražili sindikati UGS „Nezavisnost“ i Savez samostalnih sindikata Srbije, kako bi se izjednačila sa vrednošću minimalne potrošačke korpe.

Poslodavci su pa tražili olakšavanje po pitanju dažbina, da se neoporezivi deo minimalne zarade podigne na 26.000 dinara i da se porezi na isplate minimalca smanje za barem jedan posto.

I tu su predstavnici vlasti tvrda srca bili, najavili su da će poslodavcima olakšati dažbine tako da za 0,5 odsto budu manji doprinosi za Penzijski fond, a neoporezivi deo biće podignut za hiljadu dinara, znači sa sadašnjih 18.300 na 19.300 dinara. Sve samo da ostane tih 35.012 dinara.

E sad, otkud i kako se stiglo do tih famoznih 35.012 dinara? Vrlo prosto i jednostavno; nekih mesec dana pre no što su pregovori uopšte počeli Aleksandar Vučić je rekao da će minimalna zarada biti veća za 9,4 odsto i tako, kada se to preračuna, dolazimo do 35.000 i celih 12 dinara. Kazao je tada i da će se neoporeziva osnovica biti povećana za hiljadu dinara. I, gle čuda, bi tako. Dakle, džabe su se mlatili i sindikalci i poslodavci, a ovi iz Vlade ionako nisu imali kud, sve i da su hteli, kada je već bilo tako rečeno/zapisano.

Sindikati su, posle završetka još jednih neslavnih pregovora, naravno, bili „mnogo ljuti“. Svesni svoje nemoći, da ma koliko olakšaju položaj 350.000 ljudi, koliko je procena da ih u Srbiji živi sa minimalnom zaradom, ograničili su se na saopštenja. Proteste su, i tada neubedljive, pravili dok su pregovori trajali. I to malo ko da je primetio, pogotovo nisu primetili državni mediji.

Tako je minimalna zarada ostala i dalje manja od minimalne potrošačke korpe, koja je sve samo ne dovoljna za zadovoljavanje najminimalnijih potreba tročlane porodice, o čemu ste nedavno mogli da se informišete i na ovom portalu. Valjda vlast podrazumeva, da bi tu minimalnu korpu napunili, o pristojnom životu da ne pričamo, da tu bar dvoje od njih troja treba da rade. Ili, što neko na društvenim mrežama crnohumorno napisa, „ma, sve troje da rade, od toga dvoje s drogom“.

Foto/ilustracija: pixabay.com

Skorašnji članci

error: Content is protected !!