Site icon podunavlje.info

EU: Neke vrste sijalica trajno zabranjene, za ostale uvedene nove oznake

Izvor: euractiv.com,  5.9.2021 – Određene vrste klasičnih, fluorescentnih i halogenih sijalica zabranjene su od sredine protekle nedelje u celoj Evropskoj uniji pošto su na snagu stupila nova pravila za ekodizajn i označavanje na osnovu uredbe koja je usvojena još 2019. Ovaj potez usledio je nakon zabrane sijalica sa žarnom niti koja je uvedena pre više od jedne decenije širom EU.

Sadašnje promene uklјučuju nove zahteve energetske efikasnosti prema kojima će neke fluorescentne i halogene sijalice biti zabranjene odmah, a više njih će biti zabranjene za dve godine.

Nova pravila dovešće do promena koje će uštedeti ekvivalent od sedam miliona tona ugljen dioksida svake godine do 2030. godine, kao  i velike uštede.

Osim toga, sijalice će sada morati da koriste jednostavniju skalu za prikaz svoje energetske efikasnosti. To znači odustajanje od A+, A ++ A +++ klasa i prelazak na AG sistem u roku od 18 meseci za fizičke maloprodaje i 14 radnih dana za online prodavnice.

Proizvodi koji trenutno na tržištu važe za energetski najefikasnije prema novim propisima najverovatnije će dostići klasu „C“ ili „D“, a sijalice koje su ranije bile označene sa „A++“ sada biti „unazađene“ u klasu „D“.

Revidiranje oznaka veliko je pobolјšanje, jer će kupci imati jasnije informacije o tome koliko su proizvodi energetski efikasni, navela je Evropska organizacija potrošača.

Frižideri, zamrzivači, mašine za pranje veša i mašine za pranje posuđa takođe su prešli na AG skalu ranije ove godine, a većina proizvoda će se prebaciti na novi sistem do 2023. godine.

Foto/ilustracija: pixabay.com

Exit mobile version