BGCI: Alarmantno stanje – trećini vrsta drveća na svetu preti izumiranje

Izvor: bgci.org, 1. septembar 2021 – Skoro trećini svetskih vrsta drveća preti izumiranje, a stotine vrsta su na ivici nestanka, pokazuje novi izveštaj organizacije Botanic Gardens Conservation International (BGCI). Ukupno, broj ugroženih vrsta drveća dvostruko je veći od broja ugroženih vrsta sisara, ptica, vodozemaca i gmizavaca zajedno, navodi se u studiji.

Ispitujući 60.000 vrsta drveća u svetu, otkriveno je da je 30 posto (17.500) drveća trenutno u opasnosti od izumiranja, a da čak 440 vrsta ima manje od 50 primeraka u divljini.

Tačno 29,9 odsto od 58.497 poznatih vrsta drveća u svetu je ugroženo, a procenat rizika će verovatno biti veći jer se 7,1 posto potpada pod kategoriju ugroženih, a 21,6 odsto je nedovoljno procenjenih. Samo 41,5 procenata vrsta je potvrđeno kao bezbedno.

Izveštaj navodi i glavne pretnje drveću: ratarstvo (usevi 29 odsto i stoka 14 procenata) zauzima prvo mesto, seča (27 odsto), stanovanje i drugi komercijalni razvoj (13 odsto), požar (13 procenata), rudarstvo (devet odsto), plantaže celuloze (šest procenata) i invazivne vrste (tri odsto). Klimatske promene sa 4 odsto su tek na dnu liste.

Drveće je bitno za ljude i prirodu uopšte zbog proizvodnje kiseonika, ali i kao građevinski materija, izvor sastojaka za lekove i hranu, tampon-zona od oluja, da ne govorimo u urbanim sredinama i blagostanju koje donosi njegov hlad i lepota. U mnogim delovima sveta drveće je stub zdravog ekosistema, bez koga se druge biljke, insekti, ptice i sisari bore se za opstanak.

Drveće podržava prirodni ekosistem i smatra se vitalnim za borbu protiv globalnog zagrevanja i klimatskih promena, a izumiranje jedne vrste moglo bi dovesti do gubitka mnogih drugih, navodi se u izveštaju.

https://www.bgci.org/news-events/bgci-launches-the-state-of-the-worlds-trees-report/

Foto/ilustracija: pixabay.com

 

Skorašnji članci

error: Content is protected !!