Site icon podunavlje.info

Evo gde će na teritoriji Smedereva prolazi trasa novog puta ka Golupcu

30. avgust 2021 – Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture stavilo je na javni uvid plan za područje posebne namene izgradnje brze saobraćajnice Petlja Požarevac do Golupca u dužini od 67 kilometara, koji će jednim delom prolaziti i kroz teritoriju Grada Smedereva, kroz katastarske opštine Vranovo, Mala Krsna i Skobalj.

Na teritoriji Smedereva put će biti u dužini od 8,54 kilometara, a predviđeno je da za ovu namenu bude iskorišćen deo gradske teritorije u površini od 52,2 kvadratna kiometra.

Inače, koridor ovog puta prostiraće se pravcem autoput E-75 Beograd-Niš, petlja Požarevac – Požarevac, obilaznica – Veliko Gradište – Glubac duž već postojećeg državnog puta IB reda broj 33 do Požarevca kroz teritorije gradova Smederevo i Požarevac.

Predviđeno je da se na budućoj trasi puta zbog ukrštanja sa drugim saobraćajnicama, železničkim prugama i vodotokovima, izgradi veći broj mostova, nadvožnjaka i propusta. Kako je ranije već dogovoreno, ovu deonicu, čija je vrednost 337 miliona evra, gradiće kineska kompanija Shandong.

Izgradnja ove saobraćajnice, kako se navodi u dokumentaciji, otvoriće značajan prostor za angažovanje i razvoj privrednih potencijala za Smederevo, Požarevac i Golubac, koji su do sada bili izuzeti iz saobraćajnog, a time i prostornog povezivanja sa ostatkom Srbije.

Exit mobile version