U Velikoj Plani u ovom mesecu od korone obolela čak 22 deteta

VELIKA PLANA, 28. avgust 2021 – U poslednjih nekoliko dana raste broj obolelih od korone u Velikoj Plani. Najveći broj zaraženih registrovan je u sredu, čak dvadeset i jedno. Dan ranije virus je potvrđen kod dvanaestoro testiranih. U ponedelјak i četvrtak bilo ih je po sedmoro.

Od početka avgusta na teritoriji opštine registrovana su 104 obolela. Ono što je alarmantno jeste činjenica da je među njima 22 dece.

– Do početka ove sedmice prosek zaraženih je bio manje od troje dnevno. Ove sedmice taj prosek je već porastao na jedanaestoro dnevno. Zbog toga sam danas, vodeći se logikom da je bolјe sprečiti nego lečiti, zakazao sednicu Opštinskog štaba za vanredne situacije – kaže Igor Matković predsednik opštine.

Opštinski štab je usvojio zaklјučak kojim se privrednim subjektima registrovanim za obavlјanje javne delatnosti, posebno ugostitelјskim objektima i školama,  nalaže da sanitarno-higijenske mere „podignu na najviši mogući nivo“.

Štab predlaže Skupštini opštine da se obustavi raspisivanje planiranih referenduma o uvođenju samodoprinosa u pojedinim selima, kao i sprovođenje raspisanih izbora za Savete mesnih zajednica.

Štab apeluje na građane da se vakcinišu, jer je to, uz izbegavanje masovnih okuplјanja, poštovanje fizičke distance i nošenje zaštitne maske, najbolјa garancija da neće doći do zaraze a ako do nje i dođe da će ona proći sa lakšim simptomima i posledicama.

– Naredne nedelјe zakazaću sednicu Opštinskog štaba na kojoj ćemo ponovo analizirati stanje. Posebno ćemo razmotriti problem masovnih okuplјanja i predlog da se skrati vreme rada ugostitelјskih objekata. Većina ugostitelјa radi uz korektno poštovanje mera ali ima i onih koji ih uopšte ne poštuju, nego se bahate i prkose svim merama države i Opštine.

Na teritoriji opštine Velika Plana sa obe doze vakcine vakcinisano je 10.227 osoba, što je oko 35 odsto odraslog stanovništva. Prvu dozu vakcine primilo je njih 418 a treću 313.

Objavljeno na: srbijaisrpska.rs, autor: Dušan Marić

Skorašnji članci

error: Content is protected !!