Ćirilica obavezna za sve, od preduzeća i fakulteta, do faktura i potvrda

28. avgust 2021 – Na Dan nacionalnog jedinstva, slobode i zastave, 15. septembra, skupštine Srbije i Republike Srpske trebalo bi da usvoje usaglašeni Zakon o zaštiti srpskog jezika u javnom životu i zaštiti i očuvanju ćiriličkog pisma.

Obavezna upotreba srpskog jezika i ćirilice odnosi se na pravni promet i uključuje i ispisivanje naziva, sedišta, delatnosti, naziva robe i usluga, uputstava za upotrebu informacija o svojstvima robe i usluga, garantnih uslova, ponuda, faktura, računa i potvrda.

Prema nacrtu zakona, svi državni i lokalni organi u Srbiji i Republici Srpskoj, javna preduzeća, škole i fakulteti, kao i privredna društva sa većinski javnim kapitalom i udruženja koja deluju na nacionalnom i međunarodnom nivou ubuduće će u svom radu biti obavezni da upotrebljavaju srpski jezik i ćiriličko pismo. Kulturne i druge manifestacije koje se finansiraju ili sufinasiraju iz javnih sredstava moraće da imaju logo na ćiriličnom pismu. Na to će biti obavezne i javne medijske ustanove RTS i Radio-televizija Vojvodine, a predlog je da i privredni subjekti i sredstva javnog informisanja u privatnom vlasništvu, za koje se posebnim propisima mogu ustanoviti poreske i druge administrativne olakšice ako koriste ćirilično pismo, budu uključeni.

Inače, prema istraživanju iz 2014. godine, 47 odsto stanovništva Srbije je pisalo latinicom, a 36 procenata ćirilicom. Danas je to verovatno još manje, pre svega zbog upotrebe digitalnih tehnologija, koja je u međuvremenu uzela još i više maha. Koliko će tu novi zakon pomoći ostaje da se vidi.

Ilustracija: podunavlje.info©

Skorašnji članci

error: Content is protected !!