Site icon podunavlje.info

Nagrada „Dunavska lađa“ pripala filmu Ištvana Saba „Konačni izveštaj“

SMEDEREVO, 25. avgust 2021 – Svečanom dodelom nagrada i srpskom premijerom filma Srđana Dragojevića „Nebesa“ večeras je zvanično završen Dunav Film Fest.

Publici se obratio autor filma, koji je pre samo nekoliko dana imao svoju svetsku premijeru na filmskom festivalu u Lokarnu, a publika i prisutni učesnici festivala su minutom ćutanja odali počast danas preminulom velikanu srpskog glumišta Milanu Lanetu Gutoviću.

Dunav film fest tradicionalno dodeljuje četiri nagrade ostvarenjima koja se nalaze u takmičarskoj selekciji. Emir Ćatović, glumac i član ovogodišnjeg žirija, kojim je predsedavala režiserka Ana Maria Rosi, a čiji je čaln bio još jedna glumac – Mladen Sovilj, večeras je u u Velikoj dvorani Centru za kulturu proglasio pobednike:

Nagrada „Dunavska lađa“ za najbolji film pripala je, kako je to u odluci žirija navedeno, „za iskren i dominantan pristup temi odnosa sistema prema pojedincu koja iako smeštena u lokalne okvire, progovara globalno“, mađarskom reditelju Ištvanu Sabu za ostvarenje „Konačni izveštaj“.

Rediteljke Vesela Kazakova i Mina Milevaa dobitnice su nagrade za najbolju režiju za film bugarsko-francuske koprodukcije „Žene plaču“. Za najbolji scenario nagrađen je film „Fabian“ nemačkog reditelja Dominika Grafa i scenarista Konstantina Lijeba, dok je glumačkom ansamblu filma „Nečista krv – Greh predaka“ pripala nagrada za najbolje glumačko ostvarenje.

Inače, glavna festivalska nagrada – „Dunavska lađa“, umetnički je rad smederevskog vajara mr Vlaste Filipovića.

Pokrovitelji Dunav film festa su Grad Smederevo i Ministarstvo kuture i informisanja Repunlike Srbije.

Foto: Dunav film fest

Exit mobile version