Site icon podunavlje.info

Beč: Kakva će biti Smederevska jesen, zavisi od epidemiološke situacije

SMEDEREVO, 24. avgust 2021 – Postoji ideja na koji način Smederevska jesen ove godine treba da se održi, da li će to biti u obliku kakvu smo imali prethodnih godina ili u izmenjenom obliku, zavisi od epidemiološke situacije. U ovom trenutku ne možemo da damo taj odgovor. Mi se spremamo, formiran je Organizacioni odbor, nekakvog sadržaja će sigurno biti, sigurno ćemo obeležiti Smederevsku jesen, ali da li će biti događaja u Tvrđavi kao ranije, nisam optimista, rekao je Jovan Beč na današnjoj konferenciji za novinare upriličenoj povodom godinu dana od dolaska na mesto gradonačelnika Smedereva.

Prošlog petka je, podsećamo. saopšteno da će manifestacija ove godine biti održana od 10. do 12. septembra, uz poštovanje svih epidemioloških mera.

Inače, veći deo današnje konferencije za novinare koju je sazvao gradonačelnik Smedereva, bio je posvećen onome što je urađeno za prethodnih godinu dana, infrastrukturnim i kapitalnim projektima, problemima sa kojima se susretao na mestu gradonačelnika, kao i planovima za naredni period i projekcijom budžeta.

„Kad sam postao gradonačelnik, sa svojim timom sam uradio analizu gde postoje problemi u funkcionisanju grada i jedan od najvećih, ispostavilo se, jeste putna infrastruktura. Nezvanično, u gradu Smederevu imamo više od 200 kilometara neasfaltiranih puteva. Osnovnom odlukom o budžetu odvojili smo 200 miliona dinara, za gradske ulice, u kojima se izvode radovi, izdvojili smo 90 miliona dinara i očekujemo završetak tih radova za 45, najviše 60 dana. Izražavam posebno zadovoljstvo što smo uspeli da rešimo problem dve ulice, Karla Marksa i Slavonske i zahvaljujem se svima koji su učestvovali u ovom projektu koji će biti završen za mesec dana.“

Beč se osvrnuo i na atarske puteve, rekavši da su završeni radovi u Dobrom Dolu, Mihajlovcu, Vrbovcu, kao i da se danas  radovi izvode u Radincu. Prema njegovim rečima, predviđeno je da se u svakoj mesnoj zajednici uradi određena deonica, ukupna vrednost ove investicije je 36 miliona dinara za oko 23 kilometra ovih puteva. Ttrenutno se radi predračun za seoske ulice treće kategorije koje će biti urađene grebanim asfaltom, ukupno oko 42 kilometra.

„Kada su u pitanju putevi i javno-privatno partnerstvo, moram da vas obavestim da je završena nabavka i vrednost te investicije sa PDV-m iznosi 4 milijarde 600 miliona, znatno više od godišnjeg gradskog budžeta i zamišljeno je da u naredne tri godine asfaltiramo više od 100 kilometara puteva, a da plaćanje bude u narednih dvanaest godina. Grad Smederevo ima problem sa imovinom i na rešavanju tog problema radi tim stručnjaka, urađen je elaborat svih gradskih ulica i nadam se da ćemo u narednih godinu-dve uspeti to da rešimo i tada će Smederevo infrastrukturno sasvim drugačije izgledati.“

Gradonačelnik je napomenuo i da je urađeno nekoliko pružnih prelaza koji su bili kritični, završen je i projekat za stari Šalinački put, preko Godominskog polja, da će to biti realizovane naredne godine, a radi se i dokumentacija i rešava pitanje imovine za kružni tok na obilaznici kod Kolarske ulice. Nada se da će radovi početi do kraja ove, uz obećanje da će biti završeni do kraja naredne godine.

Kada je u pitanju zaštita životne sredine, jedan od prioriteta, naglasio je Beč, jeste transfer stanica koja je zamišljena da se nalazi preko puta centralne deponije stare nekoliko decenija.

„Posle Plana detaljne regulacije, urađeno je idejno rešenje, trenutno se radi na rešavanju imovine, a želja je da odvajamo otpad i da se napokon počne sa iznošenjem smeća iz seoskih mesnih zajednica i da najzad saniramo ovu deponiju. Očekujem da projektna dokumentacija bude gotova i pre roka, tokom sledeće godine, kada postoji mogućnost i da krenemo sa izgradnjom transfer stanice. Znate li šta bi to značilo za grad Smederevo i za rešavanje problema koji postoji 40-50 godina?“

Gradonačelnik Smedereva je tokom današnje konferencije za novinare detaljno govorio o aktuelnim radovima na rešavanju prilaznog puta i stajališta kod groblja u Šeškovcu, a bilo je reči i o energetskoj efikasnosti, o gradskoj rasveti, izgradnji vrtića, o rekonstrukcijama osnovnih i srednjih škola, odmaralištu na Rtnju, zatim o radovima u Smederevskoj tvrđavi, o spomeniku despotu, kao i o realizaciji budžeta i planovima za naredni period.

Exit mobile version