Ko nam se to parkira na mesto rezervisano za osobe sa invaliditetom

SMEDEREVO, 21. avgust 2021 – Više puta ste, i na ovom portalu, mogli da pročitate koliko problema imaju osobe sa invaliditetom kada za njih odvojena i obeležena mesta za parkiranje uzurpiraju nesavesni vozači. Zbog toga neretko moraju da se obraćaju policiji za zaštitu. Fotografija koju vidite nastala je juče ispred „Lidla“ u Smederevu. Znak je jasno iscrtan na betonu, a i policijsko vozilo je tu. Ali na znaku, na parking mestu određenom za osobe sa invaliditetom.

– Možda su došli da hvataju neke kriminalce – kaže čikica u prolazu, videvši šta fotografišemo.

– Jes’, pa će da ih iznesu u kolicima – dobaci duhovito drugi prolaznik, očigledno manje naklonjen organima reda i mira, dok slikamo, priznajemo, prazno vozilo, oni koji su bili unutra su ušli u supremarket, nismo ni mi baš skloni bezrazložnom objašnjavanju, da ne kažemo kavzi, po ovoj vrućini….

Inače, mesto rezervisano za osobe sa invaliditetom na ovom parkingu, logično, najbliže je ulazu u objekat. I još, u istom momentu poluprazan je ostatak parkinga. Slobodnih mesta na sve strane.

I šta sad?

Pa ništa. Zakon o bezbednosti u saobraćaju i, kudikamo eksplicitnije, Pravilnik o načinu vršenja kontrole i neposrednog regulisanja saobraćaja na putevima i vođenju obaveznih evidencija o primeni mera i ovlašćenja, i to je predvideo. Naime, u članu 11 navodi se da „ako to zahtevaju razlozi bezbednosti, policijski službenici mogu zaustavljati vozila i na kolovozu, uz ivicu kolovoza, kao i na drugom pogodnom mestu, vodeći pri tome računa da ne ometaju saobraćaj ili ugrožavaju sopstvenu bezbednost ili bezbednost drugih učesnika u saobraćaju“.

Pogodno mesto? Razlozi bezbednosti? Ono, jeste, u ovom slučaju ne ometaju nikog u saobraćaju. Eventualno će neku osobu sa invaliditetom naterati da se pomuči više nego što bi trebalo i moralo.

Da li je policijski službenik koji je vozilo baš tu parkirao znao Zakon i pomenuti Pravilnik ili ga, jednostavno, nije bilo briga – sad i nije važno. Savest? Uvažavanje drugih? Lični primer? Kako to arhaično zvuči.

Foto: Podunavlje.info©

Skorašnji članci

error: Content is protected !!