Evropa rešila da uvede jedan istovetni punjač za sve mobilne telefone

Izvor: euractiv.com, 15. avgust 2021 – Evropska komisija će sledećeg meseca predstaviti zakonsku regulativu kojom se predviđa uvođenje istovetnog punjača za mobilne telefone i druge elektronske uređaje unutar ovog 27-članog bloka.

Evropska komisija se već više od jedne decenije zalaže se za takav punjač za mobilne telefone, a ovaj potez će više uticati na proizvođača iPhone-a nego na rivale. IPhone i većina Apple-ovih proizvoda se, naime, napajaju Lightning kablom, dok se Android uređaji napajaju USB-C konektorima.

Polovina punjača prodatih sa mobilnim telefonima u Evropskoj uniji 2018. imala je USB mikro-B konektor, dok je 29% imalo USB C konektor, a 21% Lightning konektor, pokazalo je istraživanje Komisije za procenu uticaja 2019. godine.

Poslanici u Evropskom parlamentu prošle godine su velikom većinom glasali za zajednički punjač, navodeći koristi za životnu sredinu i pogodnost za korisnike. S druge strane, Apple je upozorio da će nastojanja EU za takvim punjačem štetiti inovacijama i stvoriti više elektronskog otpada ako potrošači budu primorani da pređu na nove punjače.

Podsećamo, Apple, Samsung, Huavei i Nokia potpisali su dobrovolјni memorandum o razumevanju o usklađivanja punjača za nove modele pametnih telefona koji su na tržište došli 2011. godine, što je rezultiralo značajnim smanjenjem broja različitih punjača i približavanjem tržišta USB 2.0 mikro B veze. Industrija i Komisija su kasnije pokušale da postignu konačno rešenje o ovom pitanju 2018. godine, ali nisu uspele.

Foto: pixabay.com

Skorašnji članci

error: Content is protected !!